Ingrediente: 500 g făină, 200 ml lapte, 50 g unt, 2 ouă, 1 plic drojdie uscată, 1 lingură miere de albine, esență de vanilie, coajă rasă de portocală; pentru uns: 1 gălbenuș, 1 lingură lapte
Mod de preparare: Se pun ingredientele solide (făina, drojdia,coaja de portocală, sarea) în bolul mixerului și se amestecă.
Se adaugă ingredientele lichide (mierea și untul se dizolvă în laptele călduț, ouăle bătute cu furculița și esența de vanilie),
se montează cârligul de la robot și se frământă până sunt bine incorporate toate ingredientele și se obține un aluat elastic care nu se mai lipește de bolul mixerului.
Se scoate pe planșeta unsă cu ulei, i se dă o formă și se pune într-un bol uns cu ulei,
se acoperă cu folie alimentară și prosop și se lasă la dospit până-și dublează volumul.
După ce a trecut timpul de dospire se împarte aluatul în 16 bucăți din care se fac 8 colăcei.
Fiecare bucata de aluat se modelează cu mâna unsă cu ulei șnururi de aluat. Se împletesc două câte două, se rulează (ca un melc)
obținându-se colăceii care se așează în tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă să se odihnească la loc călduț.
Se ung cu gălbenuș de ou bătut cu lapte, se presară cu mac sau susan
și se coc în cuptorul încălzit la temperatură medie cam 20-25 minute, până sunt frumos rumeniți.
O variantă foarte bună la clasicul cozonac pascal.
Și cu bucățele de rahat în împletitură
Mulțumesc Violeta pentru rețetă. Sunt foarte buni.