Ingrediente: 550 g făină albă, 110 g zahăr, 1 ou + 1 gălbenuș, 50 g unt topit, 2 linguri ulei, 1 lingură iaurt/smântână, 200 ml lapte călduț, 1 plic zahăr vanilat Dr.Oetker, coaja rasă de lămâie, 1 plic drojdie uscată Dr.Oetker + 1 borcan dulceață/gem/magiun, 1 gălbenuș de ou, zahăr pudră
Mod de preparare: Eu am folosit mixerul, așa că mi-a fost destul de simplu de făcut aluatul. Se pun în vasul mixerului ingredientele solide și se amestecă. Peste se adaugă cele lichide, se pornește mixerul (cu paleta de aluat) și se mixează până se obține un aluat maleabil, ușor de lucrat.
Când este gata se transferă într-un vas uns cu ulei, acoperit cu folie alimentară și prosop, unde-l lăsăm la crescut.
Dacă folosiți mașina de pâine, procedați precum Cristina, de la care am luat și rețeta. Mulțumesc Criss <3
Aluatul crescut se scoate pe planșetă, se împarte în 12 bucăți.
Fiecare bucată de aluat se aplatizează, se adaugă câte o lingura de gem/dulceață (eu am folosit magiun de prune), se unesc marginile și se pun chiflele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea de închidere în jos.
Se acoperă tava cu un prosop și se mai lasă la dospit cam 20 minute (după cum este de cald în bucătărie)
după care se ung cu gălbenuș de ou și se coc în cuptorul preîncălzit, la foc mediu timp de aproximativ 40 minute, în funcție de cuptor.
Se pudrează sau nu cu zahăr.
Se desprind foarte ușor una de alta. Am îndrăznit să rup una, este foarte pufoasă. chiar am mâncat fiecare câte două prea sunt îmbietoare și miroase bine în bucătărie.
Am căutat pe internet să văd ce înseamnă cuvântul „bucte”. Buctele sunt chifle din aluat dospit, foarte populare în spațiul fostului Imperiu Austro-Ungar, cu origine în Boemia. Sunt prezente și în bucătăria săsească, bavareză dar nelipsite la austrieci. Umplutura tradițională este magiunul de prune.
Pentru dimineață la cafea….
Felicitari! Esti o gospodina desavarsita si faci viata frumoasa si altora!!
@Susana-mulțumesc. Mă bucur dacă sunt de ajutor.