Ingrediente: 450–500 g conopidă (cântărită după curățare), 350 g telemea (250 g + 100 g ), 200 g smântâna, 4 ouă, 1 linguriță rasă boia dulce (optional ), piper, pătrunjel, 2 linguri de ulei (pentru uns tava)
Mod de preparare: Se spală și curăță conopida și se desface în buchețele potrivite. Se pune la fiert în apă cu puțină sare pentru 5 minute din momentul în care a dat în fiert. Se strecoară și se lasă să se scurgă și să se răcorească puțin.
Într-un castron se bat ouăle, se pun 250 g de brânză sfărâmată, piperul, boiaua și pătrunjelul tocat. Dacă brânza este nesărată se mai adaugă puțină sare.
Se adaugă smântâna….
Se amestecă bine apoi se încorporează și conopida.
Se unge o tavă cu unt sau ulei și se toarnă compoziția. Deasupra se presară restul de brânză rasă.
Budinca se coace 35-40 de minute în cuptorul încălzit la temperatură medie, până se rumenește frumos deasupra.
Se servește caldă dar merge și rece. Poftă bună!