Ingrediente aluat: 450 g făină, 1 plic drojdie uscată Dr Oetker, 50 g unt, 200 ml lapte, 50 g zahăr tos, 1 ou mare, 1/4 linguriță sare, esență de vanilie, coajă rasă de portocală sau 1 plic Finness de portocale
Ingrediente umplutură: 150 g unt, 150 g zahăr brun, 1 linguriță scorțișoară, 150 g sâmburi de nucă
Mod de preparare aluat: Se încălzește laptele cu untul până se topește, se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Într-un castron jumătate din făină se amestecă cu drojdia și sarea. Se adaugă amestecul de unt topit, oul, esența și răzătura de portocală.
Se pune și restul de făină și se frământă până toate ingredientele sunt incorporate și se obține un aluat omogen dar lipicios. Se mi poate adăugă făină la nevoie.
Se unge castronul cu ulei, se pune aluatul, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit până își dublează volumul.
Este un aluat foarte bun care se pretează la multe rețete inclusiv gogoși la tavă.
Pentru umplutură, se mixează untul moale cu zahărul brun și scorțișoara, obținându-se o cremă.
După ce aluatul a crescut se scoate pe planșeta dată cu făină și se întinde o foaie dreptunghiulară de cca 35/40 cm.
Se unge cu crema de unt, se presară nucile măcinate grosier
și se rulează pe latura mare.
Sulul obținut se împarte în 12 felii care se pun în tava tapetată cu hârtie de copt cu partea tăiată în sus.
Se acoperă tava cu un prosop și se lasă „cuiburile” la dospit.
Când și-au dublat volumul se coc în cuptorul încălzit la temperatură medie pentru aproximativ 30 minute, până sunt frumos rumenite.
Se pot servi simple, cu sos caramel sau pensulate cu sirop aromat.
Poftă bună!