Ingrediente: 275 de g făină, 1/2 plic de praf copt, 2 lingurițe de scorțișoară, 200 g zahăr, 100 g unt, 3 ouă, 1 praf de sare, 2 morcovi mai mari, 150 de ml de iaurt sau lapte bătut, esență de vanilie
Pentru crema de brânză: 230 g de cremă de brânză, coaja rasă de la o lămâie, zeama de la 1/2 de lămâie, esență de vanilie, 75 g zahăr, 1 linguriță cu vârf amidon de porumb (gustin)
Mod de preparare cremă: Crema de brânză se bate cu zahărul, coaja și zeama de lămâie și amidonul până se obține o cremă fină și omogenă.
Mod de preparare aluat: În vasul mixerului se pun ouăle, iaurtul, untul topit și răcorit, zahărul și puțină sare. Se mixează bine.
Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt și scorțișoara după care se adaugă toată peste ingredientele lichide mixate.
Se mixează bine până compoziția este omogenă, între timp se mai curăță pereții vasului cu o spatulă de silicon.
Se adaugă vanilia și morcovii dați pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Se mixează din nou scurt de câteva ori până se obține un aluat omogen.
Dacă este prea vârtos se mai adaugă putin lapte, dacă este prea lichid se pun 1-2 linguri de făină. Compoziția trebuie să fie densă, să nu cadă de pe paleta mixerului.
Se pregătește tava de brioșe cu hârtiuțe speciale (eu folosesc de silicon). În fiecare se pun 2 lingurițe de aluat, se face o adâncitură în care se pune o linguriță cu vârf de cremă de brânză.
Se acoperă stratul de cremă cu aluat. Eu folosesc o lingură de înghețată, este mai comod.
Brioșele se coc în cuptorul încălzit, la temperatură medie (180 de grade Celsius) cam 20-25 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Trebuie să fie rumene :)
Când sunt gata se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcorească după care se așează frumos pe un platou. Se pot orna tot cu cremă de brânză sau se pudrează simplu cu zahăr.
Se pot orna tot cu cremă de brânză sau se pudrează simplu cu zahăr.
Rețeta este de la Laura Laurențiu, de pe blogul ei minunat. Ieri Cristi a încercat să facă aceste brioșe, dar nu i-au crescut. Nici mie nu mi-au crescut foarte mult. Din documentare am aflat că așa este, probabil din cauza cremei de brânză sau poate a morcovilor ….. deși eu am făcut prăjitură cu morcovi care arată chiar bine. Într-o zi o voi transforma în brioșe :)
Crescute, necrescute au fost gustoase iar alături de un pahar cu lapte sunt o cină perfectă.