Gogoși cu unt

Ingrediente: 500 g făină, 1 plic drojdie uscată de la Dr Oetker, 2 ouă, 80 g unt, 100 g zahăr, coajă de portocală Finess, vanilie, 150 ml lapte

Mod de preparare: Se pune făină într-un castron mai mare, se adaugă drojdia și se amestecă cu un tel. Se pune laptele la încălzit și în el se topește untul, după care se lasă să se răcorească. În alt castron se bat ouăle cu zahărul, coaja de portocală și vanilia. Se toarnă ingredientele lichide peste făină și cu o lingură de supă se amestecă până se face un aluat destul de lipicios. Se mai adaugă puțină făină (cam 50 g), se scoate pe planșeta înfăinată și se frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini.

Se acoperă și se lasă la dospit 1 oră, până-și dublează volumul.

Se scoate pe planșeta dată puțină făină și se întinde o foaie de grosime cca 0,5 cm, se taie cu forma rotundă, se acoperă gogoșile cu prosop de bucătărie și se mai lasă așa câteva minute, timp în care vor mai crește.

Se pune cratița cu ulei la încins la temperatură medie, se pun pe rând gogoșile cu partea care a stat pe planșetă în sus. Așa se umflă, rămân cu gaură în mijloc și vor avea un „guler: frumos. Se prăjesc pe ambele părți.

Se scot pe tava tapetată cu hârtie prosop, după care se transferă în castron și se pudrează cu zahăr.

Sunt bune așa simple, cu dulceață sau umplute cu cremă.

Pe blog se găsesc mai multe rețete de gogoși: dospite, cu iaurt, berlineze…..Poftă bună!

Gogoașa este un aliment din aluat prăjit, fiind popular în multe țări și preparată în diverse forme ca o gustare dulce care poate fi făcută acasă sau cumpărată din brutării, supermagazine, tarabe cu produse alimentare și puncte de vânzare de specialitate. Ele sunt de obicei dulci, prăjite dintr-un aluat de făină, și în formă de inele sau sfere aplatizate care conțin uneori umpluturi. Există și gogoși cu gaură la mijloc care provin din America. Gogoșile se mănâncă de obicei cu zahăr pudrat deasupra, sau cu gem în interior, însă cele americane se mănâncă cu bombonele, frișcă și glazură – sursa Wikipedia

Sursă de inspirație pentru aceste gogoși: Rețete fel de fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *