Ingrediente: o mână de frunze de busuioc, 50 g cașcaval tare (de preferință parmezan), 1-2 căței de usturoi, sâmburi de pin (eu am pus alune), 25 ml ulei, sare
Mod de preparare: Căutând pe net am găsit multe rețete de sos pesto, cea originală se pare a fi cea oferită de Laura A. Eu nu am respectat în totalitate rețeta, am făcut o cantitate mică, în plus nu am găsit la noi parmezan și sâmburi de pin așa că am recurs la înlocuirea lor. Nici n-a fost rău :)
Frunzele de busuioc se spală și se usucă prin tamponare cu prosop de hârtie. Alunele și usturoiul se tocă mărunt.
Acestea și jumătate din ulei se pun într-un robot sau se pasează cu mixerul vertical până devin pastă.
La sfârșit se pune restul de ulei, o lingură din apă în care au fiert pastele și cașcavalul dat pe răzătoarea cu ochiuri mici. Dacă mai este nevoie se adăugă sare.
Se fierb pastele (tagliatelle am folosit eu) se scurg de apă, se repun în cratiță, se adaugă sosul, se amestecă iar la nevoie se mai pune puțină apă în care au fiert pastele.
Pesto, cuvânt ce denumește sosul originar din Genova, vine din limba italiana, de la “pestare”, care înseamnă “a zdrobi” sau “a sfărâma”. Metoda tradițională de preparare a sosului pesto, rămâne metoda care implică folosirea mojarului și a pisălogului.