Ingrediente: 500 g făină albă, 2 linguri de zahăr, 2 lingurițe drojdie uscată, 1 linguriță sare, 5 linguri ulei, 2 gălbenușuri + 1 ou pentru uns, cca 300 ml apă călduță
Ingrediente umplutură: 275 g brânză dulce, 2 linguri zahăr, 2 albușuri, 2-3 linguri de griș, coajă de lămâie
Mod de preparare: Se pune făina într-un castron, se face o gropiță în care se pune drojdia și zahărul, se toarnă jumătate din cantitatea de apă, se amestecă cu puțină făină și se lasă să dospească drojdia.
După cca 10 minute se adaugă sarea, gălbenușurile, uleiul și restul de apă. Toate se amestecă până se formează un aluat omogen, ferm dar nu foarte vârtos. Se acoperă cu folie alimentară și prosop de bucătărie și se lasă să crească cca 40 de minute.
Mod de preparare umplutură: se mărunțește brânza, se adaugă zahărul, albușurile bătute, grișul și coajă de lămâie.Toate se amestecă cu o lingură, la nevoie se mai adaugă griș, astfel încât compoziția să nu fie prea moale.
Aluatul crescut se împarte în 3 bucăți.
Fiecare se întinde într-un dreptunghi, se acoperă cu umplutura de brânză,
se îndoaie laturile mici peste umplutură, se rulează pe latura mare și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se lasă la crescut până-și dublează volumul, după care se ung cu ou bătut.
Se pot presăra cu susan sau mac.
Se coc în cuptorul preâncălzit la temperatură medie cca 40 min, până devin rumene la suprafață.
Alături de suciturile cu mac și nucă, acestea sunt la fel de gustoase și simplu de realizat. Se consumă călduțe, pentru cine nu are răbdare, sau reci cu o cană de cafea sau lapte.
Poftă bună!
Mulțumesc Adriana pentru rețetă.
Nu a iesit deloc. Cantitatea de faina este mult prea puțină si prea multa apa!!