Ingrediente: 15-17 flori de soc, 500 g zahar, 3 lămâi, 5 l apă rece
Mod de preparare: Într-un litru de apă se topește zahărul. Florile de soc se scufundate repede în apă pentru înlăturarea impurităților. În vasul folosit pentru socată (eu am folosit o sticlă de apă plată) se pun florile de soc și lămâile tăiate felii. Se toarnă apa în care a fost dizolvat zahărul și restul de apă. Se amestecă, se pune un tifon la gura sticlei și se așează sticla la soare. Eu nu prea am avut noroc de soare așa că până s-a făcut socata a durat mai multe zile. În mod normal timpul este de 2-3 zile. Nu am pus drojdie pentru fermentare.
Puteam să adaug o lingură de orez sau stafide pentru urgentarea fermentării, nu am știut că timpul este schimbător.
La final se strecoară socata, se pune în sticle și se păstrează la frigider. Se servește cu felii de lămâie și eventual cuburi de gheață. Pentru culoare se pun câteva picături de esență de lămâie sau zahăr ars.
Un gând despre „Socată 2016”