Ingrediente aluat (pentru 2 bucăți): 250 g făină, 75 g unt, 50 g untură, 1 gălbenuș, 50 ml lapte, 50 g zahăr, 2 lingurițe smântână, 1/2 pachețel drojdie uscată, un praf de sare, esență vanilie, coajă rasă de portocală
Ingrediente umplutură mac: 125 g mac, 80 g zahăr, 50 ml lapte, 1 albuș de ou, coajă de portocală
Ingrediente pentru uns: 1 gălbenuș, 1 lingură lapte
Mod de preparare: Drojdia se amestecă cu lapte călduț și o linguriță de zahăr și se lasă să se activeze.
Într-un castron se pune făina, untul, untura, zahărul, sarea și aromele. Se adaugă drojdia activată și smântâna bătută cu oul.
Se frământă un aluat omogen și nelipicios care se pune la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp se prepară umplutura. Se pune pe foc o crăticioară cu 50 ml lapte, 80 g zahăr și coajă de portocală rasă și se fierb până se topește zahărul. Lichidul fierbinte se toarnă peste macul măcinat și se amestecă formându-se o compoziție omogenă. Se bate albușul cu furculița și se adaugă pește compoziția de mai sus.
Se împarte aluatul în 2 bucăți, se întinde pe planșetă (cam 23 x30 cm), se pune umplutura de mac.
Compoziția este pentru 2 bucăți eu am pus-o toată pe una, este destul de multă, probabil de aceea a și crăpat „coarda”. Pentru că eu nu pot mânca mac mi-am făcut una cu nuttela.
Se pliază laturile mai scurte pentru ca umplutura să nu iasă în timpul coacerii și se rulează strâns.
Sulurile se pun în tava acoperită cu hârtie de copt, se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte
și se bagă în cuptorul preîncălzit pentru cca 30 min la temperatură medie.
Coardă (baigli) se taie după ce s-a răcit.
Acest desert este inspirat din blogul rețete fel de fel al Iulianei Florentina Avram. O altă variantă găsiți aici, făcută de mine acum câțiva ani, de data aceasta cu nucă.
Exceptional ! Cu nuca dar si cu mac ! Multumesc mult