Ingrediente: 300 g făină, 125 ml apa călduță, 25 ml ulei, 75 g zahăr, puțină saree, 1/2 plic drojdie uscată, esență vanilie, esență rom, ulei pentru prăjit, zahăr pudră pentru pudrat
Mod de preparare: Pentru că de câțiva ani am o mașină de pâine, am încercat varianta sugerată de Violeta adică aluatul l-am frământat cu mașina și tot acolo l-am lăsat la dospit.
Pentru varianta cu mașina se pun ingredientele în ordinea următoare: apă, ulei, sare, esențe, o parte făină, zahăr, drojdie, restul de făină.
Pentru varianta manuală: se pune făina cu drojdia într-un bol, se adaugă apa călduță în care s-a dizolvat zahărul. Se pun aromele după care se începe frământarea și se adaugă uleiul puțin câte puțin. La nevoie se mai pune făină. Se frământă aluatul până nu se mai lipește după care se lasă la dospit până-și dublează volumul.
Se răstoarnă aluatul pe planșeta dată cu făină, se mai mai frământă puțin după care se întinde cu sucitorul o foaie nu foarte subțire. Cu o formă rotundă sau un pahar trecut prin făină se decupează gogoșile care se lasă din nou la dospit cca 30 min.
Se încinge bine uleiul apoi se pun gogoșile în uleiul încins. După de s-au rumenit pe o parte se întorc pe partea cealaltă.
Calde se pudrează cu zahar pudră vanilat. Din cantitățile de mai sus am obținut 30 de gogoși.
Se fac ușor, sunt de post, sunt delicioase atât calde cât și reci!
Și bineînțeles cu guler și găurite :)
Un secret: ca să se umfle și să se formeze gulerul, gogoșile se pun în uleiul încins invers decât au stat pe planșetă.
Un gând despre „Gogoși de post”