Ketchup de casă

Ingrediente: 3 kg roșii, 1,5  kg ardei capia, 4 cepe mari, 5 caței usturoi, 3-4  frunze țelină, 4-5  frunze dafin, 1 lingură sare mare, piper, 1/2 linguriță scorțișoară, boia de ardei dulce, 60 ml oțet, 150 g zahăr

Mod de preparare: Roșiile se spală și se taie în patru, după care se dau prin mașina de tocat cu separator. Ardeii se coc, se curăță de semințe și codiță. Împreună cu ceapa și usturoiul se dau prin tocător obținându-se o pastă.

Sucul de roșii și pasta obținută se pun într-un vas, se adaugă frunzele de țelină, foile de dafin, boiaua de ardei, scorțișoara, sarea, piperul, toate după gust.

Compoziția se fierbe la foc mic până scade la jumătate și compoziția are consistența asemănătoare cu a bulionului. Se scot frunzele de țelină și foile de dafin, se adaugă zahărul și oțetul (după gust) și se mai dă un clocot. Compoziția obținută (caldă) se dă prin blender până se obține o pastă fina.

Se pune ketchup-ul în sticle sau borcane spălate și bine uscate. Se înfiletează bine capacele și se pun într-o cratiță pe fundul căreia se așeză un prosop de bucătărie. Se completează cu apă până la jumătate și se dau câteva clocote.

Se lasă să se răcească după care se depozitează în cămară. Astfel ketchup-ul se poate păstra pentru mai mult timp. Pentru varianta iute se adaugă în compoziție 1 ardei iuți măcinați.

Eu am împărțit compoziția și am făcut 4 borcane de 275 ml cu ketchup dulce și 3 borcane cu ketchup iute. Sper să fie bine condimentate, deja am luat o gură de iuțeală :) Rețeta este din Caietul cu rețete, mulțumesc Violeta pentru rețetă.

4 comentarii la „Ketchup de casă”

  1. Cu drag, ma bucur ca ti-a placut, foarte fain ti-a iesit! Eu de cand am descoperit reteta nu imi lipseste din camara, si anul asta am facut, nici nu se compara cu cel din comert!

    1. @Violeta-da este foarte bun, am pus și ardei iute pentru 3 borcanele. Sper să le placă copiilor.

  2. Pingback: Aperitiv evantai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *