Doboș tort

Ingrediente pentru foi: 6 ouă, puțină sare, 120 g zahăr, 120 g făină, 40 g unt

Ingrediente pentru crema:  4 ouă, 200 g zahăr, 1 pachet zahăr vanilat, 200 g ciocolata, 30 g cacao, 50 ml lapte, 250 g unt

Ingrediente pentru caramel: 125 g zahăr

Mod de preparare foi: se mixează albușurile cu puțină sare și 1/2 din cantitatea de zahăr până se obținem o bezea. Gălbenușurile se freacă cu restul de zahăr până devin cremoase. Se adaugă untul topit și răcit mixându-se în continuare.

Se încorporează gălbenușurile în albușuri cu mișcări ușoare.

Se adaugă și făina și se amestecă ușor cu o spatulă.

Se împarte compoziția în două părți cât mai egale. Fiecare parte se pune în tava mare de la aragaz, tapetată cu hârtie de copt. Se uniformizează aluatul și se coc foile la temperatură medie pentru 15 minute.

După ce s-au răcit se îndepărtează hârtia de copt și se taie fiecare foaie în trei părți egale, obținându-se astfel 6 blaturi de tort.

Pentru crema: se pun ouăle cu zahărul într-o cratiță pe abur și se amestecă cu grijă.

Când se va îngroșă și când se trage cu spatula pe fundul vasului trebuie să lase urmă.

Într-o cratiță mică se pune laptele, ciocolata ruptă bucăți și cacao. Se amestecă să nu se prindă de cratiță. Când ciocolata s-a topit se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

În vasul de mixer se mixează spumă untul. Se încorporează în crema de unt, crema de ou urmată de ciocolata topita. Rezultă o cremă  consistentă care se da la rece 30 de minute.

Pentru caramel: Se caramelizează 150 g de zahar, amestecând până devine galben auriu, apoi se întinde repede pe una din foi și tot repede, să nu se întărească, se și taie în 8 felii cu un cuțit înmuiat în apă caldă ( se pot și 12, dar eu am trasat feliile mai groase).

Pentru asamblare: Pe un platou se așează prima foaie, se unge cu cremă și tot așa și cu restul. Se îmbracă tortul în cremă și deasupra se așează feliile glasate. Se ține tortul la rece 2-3 ore după care se poate servi. Nu este cel mai elegant tort realizat de mine, dar a fost gustos și s-a terminat repede.

Sincer este un tort dificil de realizat (mai ales crema de ou). M-am tot eschivat să-l fac, dar fiind ziua soțului meu care de mult își dorește Doboș Tort, mi-am făcut curaj și iată ce a ieșit. Sigur se putea mult mai bine…..

Mulțumesc Sara & Mike pentru rețetă

 

Un gând despre „Doboș tort”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *