Pogăcele cu jumări

Ingrediente: 550 g faină, 1 plic drojdie uscată, 1 ou, 2 linguri margarină/untură, 200 ml lapte călduț, 1 linguriță sare, 1 linguriță zahăr, 200 g jumări, sare, piper, chimen și ou pentru uns pogăcelele.

Mod de preparare: Se macină sau se dau prin tocător jumările, se condimentează cu sare și piper după gust.

Într-un castronel se pune drojdia cu o linguriță zahăr, 1 lingură făină și puțin lapte călduț. Se lasă până se umflă. Făina se freacă cu margarina rece și sarea până capătă un aspect nisipos. Se face o adâncitură în făină, se pune drojdia dospită și se toarnă încet-încet laptele călduț. Se frământă pe planșetă obținându-se un aluat compact și neted.

Se pune într-un castron, se acoperă cu folie alimentară și prosop și se lasă la loc călduț până-și dublează volumul.

Se întinde  într-o formă dreptunghiulară pe planșeta stropită cu puțin ulei, se unge cu jumările măcinate

și se împătură de la latura mică spre mijloc,

pe urmă încă o dată în două pe linia de mijloc

și o dată din nou pe mijloc.

Se înfoliază și se pune în frigider. După 20 min se întinde se pliază de data aceasta pe latura lungă în trei. Din nou se înfoliază și se ține la frigider încă 20 min. Se întinde se pliază în trei și se ține la frigider.

În final se întinde aluatul într-o foaie de 5-7 mm și se taie cu o formă rotundă.

Se pun pogăcile în tava acoperită cu  hârtie de copt și se lasă la temperatura camerei până cresc frumos.

Se ung deasupra cu ou bătut, se presară chimen

și se coc în cuptorul preîncălzit la temperatură medie cca 20 min.

Se vede ce frumos se desface foietajul :)

Mulțumesc Laura pentru rețetă, aveam miște jumări și mi-am adus aminte de pogăcele pe care le făcea bunica.

Pogăcelele sunt foarte bune, mai am câteva jumări care se sigur se vor transforma zilele următoare.

Un gând despre „Pogăcele cu jumări”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *