Prăjitură „Adela”

Ingrediente aluat: 4 gălbenușuri, 150 g zahăr, 150 g unt/margarină, 300 g făină, coajă de lămâie, 1/2 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie

Ingrediente cremă: 4 albușuri, 150 g zahăr, 150 g nucă măcinată, esență rom.

Mod de preparare: se freacă gălbenușurile cu zahărul, apoi se adaugă răzătura de lămâie,

untul tăiat bucățele,

și la final făina și bicarbonatul stins cu oțet.

Se frământă bine în castron

și se întinde în tava acoperită cu hârtie de copt. Eu am întins cu mâna în tavă de dimensiunea de 32/23.

Se unge aluatul cu un strat de gem acrișor (măceșe, în cazul meu).

Separat se bat albușurile spumă se adaugă zahărul formându-se o bezea.

Se adaugă nucile și romul și se amestecă ușor cu spatula.

Se așează spuma în tavă peste aluatul uns cu gem și se dă la cuptor.

Se coace cca 20 min. la temperatură medie.

Mulțumesc pentru rețetă Elisei, mi-a reușit și este foarte bună.

 

O prăjitură pe care sigur o voi repeta, are ingrediente la îndemână, se face ușor și este bună.

 

Distribuie pe:

6 comentarii la „Prăjitură „Adela””

  1. Aceasta prajitura o cunosc inca din copilarie (nu stiam ca ii zice „Adela”) si este un deliciu, insa gemul de macese pe care il putem cumpara acum din magazine nu seamana cu cel pe care il cumparam inainte de 1989 si care era excelent. Am luat zillele trecute in Austria un gem de macese de la un magazin cu produse romanesti si, dupa ce l-am gustat, l-am aruncat la gunoi. Astfel ca ma gandesc sa folosesc un alt gem, eventual de capsuni, facut de mine sau gem de visine, facut de soacra-mea.

    1. Eu am denumit-o „Adela” pentru că așa o are prietena de la care am preluat-o. Am folosit gem de măceșe făcut de mine. Merge cu orice alt gem, dar să fie acrișor.

  2. Este prajitura mea preferata, de Craciun. Eu o stiu de ” Prajitura Christa”. Gemul pe care il folosesc este de fiecare data altul (efectul fiind la fel de bun), deosebirea este ca blatul il asez in forma sub forma de 🙂 ”razaluitura” din aluatul sfaramicios iar deasupra pun un ”grilaj” din acelasi aluat. Frageda si d e l i c i o a s a!

    1. @mariana-rețeta este cu mai multe denumiri. Eu am preluat-o așa cum o avea posesoarea ei. Oricum este foarte bună, sigur o s-o mai fac.

  3. …o alta diferenta: gemul il amestec cu nuca si albusul bezea! 🙂 Merita sa incerci si varianta mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *