Pentru că am fost provocată de prietenul Daniel Mitre să execut această rețetă, nu am stat mult pe gânduri și am trecut la treabă.
Ingrediente: 500 g făină, 1 plic drojdie uscată, 30 ml ulei de măsline, 1/2 lingură zahăr, 300 ml apă călduță și 1/2 lingură de sare.
Mod de preparare: Se pune făina într-un castron, se adaugă drojdia, zahărul și sarea și se amestecă. Se toarnă uleiul și apa călduță și se începe frământarea. Aluatul trebuie să iasă moale, pufos și nelipicios.
Se acoperă vasul cu o folie alimentară și un prosop și se lasă la dospit aproximativ 40 de minute, într-un loc călduț.
După ce a crescut frumos, se împarte aluatul în 2 bucăți nu foarte subțiri, astfel vom avea o focaccia moale și pufoasă.
Se unge o tavă cu ulei de măsline (eu am folosit o formă rotunda cu diametrul de 26 cm). Se așează aluatul și se aplatizează cu mâna. Se apasă aluatul cu degetele până se atinge fundul tăvii. Se amestecă două linguri ulei de măsline cu doua linguri de apă și se unge aluatul pe toată suprafața, se acoperă cu prosop de bucătărie și se mai lăsă la dospit cca 15 minute.
Se așează deasupra felii de roșii și felii mozzarella, sare și oregano/rozmarin.
sau simplu numai cu sare și oregano, fiecare după preferință.
Se coace cca 30-35 min la foc mediu, în cuptorul preâncălzit.
Focaccia se servește caldă dar merge și rece, simplă sau poate cu puțin ketchup :)
Poftă bună!