Ingrediente aluat: 550 g făină, 1 plic drojdie uscată, 1+1/2 linguriță sare, 2 linguri zahăr, 1 ou, 250 ml lapte călduț, 125 ml ulei
Mod de preparare aluat: într-un castron se pune făina cernută și se adaugă celelalte ingrediente. La inceput se amestecă cu lingura, apoi se frământă cu mâna, cca 15-20 minute.
Se acoperă castronul cu un prosop de bucătarie și se lasă la crescut 1 oră.
Ingrediente umplutură: 250 g brânză de vacă, 1 ou, stafide
Mod de preparare umplutură: se amestecă brânza scursă bine cu oul și stafidele înmuiate înainte.
Pentru uns deasupra: 50 g unt topit, 1 gălbenuș de ou, 1 linguriță lapte
Aluatul crescut se scoate pe planșetă
și se împarte în 12-14 bucăți.
Fiecare bucată se întinde puțin cu sucitorul, apoi cu o formă rotundă (diam cca 8 cm) se decupează un cerc.
Marginile rămase se rulează, se împart în două, se împletesc și se așează de jur împrejurul cercului de aluat decupat anterior, astfel încât să se formeze un cuib. Cuibul se unge cu unt topit și răcorit (și în cuib și pe margini), apoi se așează umplutura iar marginile cuibului se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.
Se lasă cuiburile 20 minute să crească, apoi se coc în cuptorul preăncălzit până se rumenesc.
După ce se răcoresc puțin, cuiburile se scot pe platou.
Rețeta originală este cu telemea, eu am făcut cuiburile cu brânză dulce, sunt foarte bune și așa.
Lângă o ceașcă cu cafea, cu lapte sau un ceai este ceva delicios.
super ti-au iesit ! :) ma bucur ca le-ai incercat !
@mirela-mai am și alte rețete în vizor. Chiar sunt bune. Mulțumesc pentru rețetă :)