Cozonac de post

Ingrediente (pentru un cozonac): 500 g faina, 200 ml apa calduta, 100 ml ulei, 150 g zahar, 7 g drojdie uscata, esenta de vanilie, esenta rom, 1 lingura cacao, 1 lingurita scortisoara, un varf de cutit sofran, un praf sare

Mod de preparare: Se pune intr-un castron faina, drojdia si sarea si se amesteca. Se dizolva sofranul si zaharul in apa fierbinte si se lasa deoparte. Sofranul ii va da o culoare frumoasa cozonacului. Cand siropul este caldut se adauga in castron peste faina. Se adauga uleiul, esenta de rom si extractul de vanilie. Se framanta pana se obtine un aluat omogen.

Se pune intr-un castron pudrat cu faina

si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

 

Se ia un sfert din aluat, se adauga cacao si scortisoara cernute si se framanta pana se incorporeaza in aluat.

Se intinde aluatul simplu in forma de dreptungi si cat mai subtire. Din aluatul cu cacao se intinde un dreptunghi care se suprapune peste jumatate din aluatul simplu si se trece peste el cu sucitorul si se preseaza ca sa adere mai bine la aluatul simplu.

Se ruleaza cozonacul strans pana se termina fasia cu cacao.

Portiunea ramasa se taie fasii de circa un centimetru.

Se rasuceste fiecare fasie  in parte.

Apoi se trec toate in partea cealalta a cozonacului, introducand dedesubt  capetele.

Se pune cozonacul in tava si se lasa la dospit inca jumatate de ora.

Se coace in cuptorul preancalzit cca 40 min la foc moderat pana se rumeneste.

Cat este fierbinte se unge cu sirop de apa cu zahar si se presara si putin zahar tos deasupra.

Se lasa sa se raceasca dupa care se feliaza

Daca nu tineti post, cu o cana de lapte este un deliciu.

Multumesc Violeta pentru reteta, ca de fiecare data, un rezultat bun……foarte bun. Poate trebuia sa intind mai mult aluatul dar …..data viitoare.

3 comentarii la „Cozonac de post”

  1. Cozonacul e de nota zece iar prezentarea de nota 24, am tot vrut sa iti spun, in ultima vreme pozele tale sunt din ce in ce mai frumoase! Felicitari si ma bucur ca l-ai incercat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *