Beigli cu nuca

Duminica am primit nuca si cum trebuia sa fac ceva dulce, unde era sa caut repede? Binenteles la Violeta in al ei „Caiet cu retete”. Tot de la ea am aflat ca Beigli este un cozonac unguresc, foarte popular in zona Ardealului, un fel de rulada umpluta cu nuca sau cu mac.

Ingrediente pentru aluat: 600 g faina, 200 g unt, 100 ml lapte, 2 galbenusuri, 50 g zahar, 7 g drojdie uscata, un praf sare

Ingrediente pentru umplutura de nuca: 500 g nuca, 100 ml lapte, 4 linguri zahar

Mod de preparare aluat: se pune intr-un bol faina amestecata cu drojdia uscata si sarea. Se adauga galbenusurile si untul topit.

Se dizolva zaharul in laptele caldut si se adauga putin cate putin in aluat.

Se framanta pana se obtine un aluat consistent care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Aluatul de imparte in trei parti egale.

Se framanta fiecare bila de aluat pe planseta infainata, daca este cazul, pana nu se mai lipeste de mana si capata consistenta plastilinei. Se intinde o foaie rotunda. Eu nu am infainat planseta, aluatul nu s-a lipit fiind destul de uns.

Se macina nuca si se amesteca cu zaharul. Se adauga laptele fierbinte, putin cate putin, pana se obtine o crema consistenta. Se imparte crema in trei si se intinde prima parte pe foaia de aluat acoperind toata suprafata.

Se ruleaza aluatul si se pune ruloul astfel obtinut in tava tapetata cu hartie de copt. La fel se procedeaza si cu celelalte doua rulouri si se aseaza in tava cu distanta intre ele pentru ca vor mai creste la copt. Se ung cu galbenus de ou batut cu lapte.

Se coc in cuptorul preancalzit pana se rumenesc frumos.

Dupa ce se scot din cuptor, cat inca sunt fiebinti, se ung cu un sirop din apa cu zahar, pentru a ramane fragezi mai mult timp, dar si pentru frumusete :)

Se lasa sa se raceasca si se portioneaza.

Foarte bunnnn!!!!!! Multumesc Violeta.

5 comentarii la „Beigli cu nuca”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *