Ingrediente pentru aluat: 600 g faina, 100 g zahar, un plic drojdie uscata (7 g), 3 oua, 250 ml lapte, 50 g unt (margarina), un praf sare
Ingrediente pentru umplutura: 1300 g gutui, 175 g zahar (normal ar fi 2 kg de gutui si 250 g zahar)
Mod de preparare umplutura: Se curata gutuile si se taie cubulete mici care se pun intr-un vas. Se adauga peste ele zaharul si apa cat sa le acopere.
Se pun la fiert pana se inmoaie gutuile dupa care se scurg, siropul ramas se pastreaza. Se lasa sa se raceasca. pana a doua zi.
Mod de preparare aluat: Se pune faina impreuna cu drojdia si sarea intr-un castron, in alt castron se bat ouale cu zaharul, laptele caldut si margarina topita.
Se toarna compozitia umeda pesta cea uscata
si se amesteca la inceput cu lingura, pe urma cu mana. Cand aluatul este compact cat de cat, se scoate pe planseta infainata si se framanta. Se adauga faina pana se obtine un aluat maleabil care nu se mai lipeste de mana. Se repune in castronul tapetat cu faina
se acopera cu folie alimetara si cu un prosop si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se intinde o foaie de aluat
si peste ea se pune un strat de umplutura.
Se ruleaza
si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati de aluat (cantitatea de gutui nefiind suficienta pentru ultima foaie, am completat cu mar.
Deasupra se unge cu siropul ramas sau daca nu a ramas suficient cu galbenus batut cu putin lapte. Se coace in cuptorul preancalzit la foc mediu pana se rumenesc sulurile. Se incearca si cu un bat de frigaruie.
Se lasa rulourile in tava sa se raceasca dupa care se scot pe un blat de lemn. Rece se taie felii sau bucati mai mari …. cu un cutit bine ascutit.
O placinta pe care sigur o voi repeta la iarna cu dulceata de gutui.
Ma bucur tare mult ca ai incercat-o si mai ales ca ti-a placut! Tare frumoasa ti-a iesit, ai reusit sa imi faci din nou pofta!