Galuste de aur (Aranygaluska)

Prajitura aceasta o facea foarte des bunica mea. Probabil pentru ca sunt ingrediente putine si la indemana oricui. Tare ne placea sa dam atacul la cratita cu galuste… Aveau o foarma ciudata si cautam sa le dam o interpretare ­čÖé Fiind din Ardeal bunica le numea „Aranygaluska”, adica „galusca de aur”.

Ingrediente: 250 g faina, 25 g zahar pudra, 25 g unt topit, 1/2 plic drojdie uscata, putina sare, 1 ou intreg, 130 ml lapte caldut, esenta de vanilie

Pentru uns: 40 g nuca macinata, 40 g zahar, unt topit

Mod de preparare: Se pune faina in castron, se amesteca cu drojdia, zaharul, putina sare. Se face o adancitura in care se toarna esenta de vanilie, oul batut, laptele caldut si untul topit. La inceput se amesteca ingredientele cu lingura dupa care se framanta cu mana pana se desprinde aluatul de pe peretii vasului. La nevoie se poate adauga putina faina. Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit cca 30 min.

In acest timp se topeste putin unt si intr-un castronel se amesteca nuca macinata cu zaharul.

Se ia cu lingura din aluatul dospit, se pensuleaza cu unt topit, se tavaleste fiecare galusca prin nuca si zahar si se aseaza in vas una langa alta.

Se acopera vasul si se lasa la dospit 30 min, timp in care vor creste frumos.

Se coc „galustele” in cuptorul preancalzit pana se rumenesc frumos, adica devin aurii ­čÖé

Se lasa sa se racoreasca in forma dupa care se scot pe un platou

si se servesc desfacand fiecare galusca.

Ce spuneti de o galusca si o cana de cacao cu lapte?

Va spun eu, foarte bune ­čÖé

Distribuie pe:

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *