Ingrediente aluat: 280 g faina, 125 g margarina, 1 lingura zahar, 1 ou mic si 1 galbenus de ou, 1/2 plic drojdie uscata, 75 ml lapte, coaja rasa de lamaie, putina sare
Mod de preparare aluat: Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se pune faina intr-un castron, se adauga drojdia dizolvata, margarina rece taiata bucatele, putina sare, coaja de lamaie rasa si ouale.
Se framanta pana aluatul se omogenizeaza, la inceput in castron, pe urma pe planseta infainata. Se lasa la dospit la foc caldut pentru circa 40 minute.
Aluatul rezultat se imparte in 2 parti egale (cca 240 g).
Fiecare parte se intinde sub forma unui dreptunghi (foaia intinsa sa aiba o grosime de circa 3 mm )
si peste fiecare se aseaza umplutura de nuca.
Ingrediente umplutura: 250 g nuca macinata, 4 linguri cu varf de zahar, coaja rasa de lamaie, 60 ml lapte
Mod de preparare umplutura: Intr-un vas se amesteca nuca macinata cu zaharul si coaja rasa de lamaie
la care se adauga laptele fierbinte si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se imparte umplutura in 2 parti egale (cca 200 g fiecare). Intr-unul din castroane am pus si o lingura de cacao :)
Mod de asamblare: Se ruleaza aluatul cu umplutura pusa deasupra si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.
La fel se procedeaza si cu cealalta bucata de aluat. Le lasa in tava la dospit pentru cca 15 minute, se inteapa cu furculita sulul din loc in loc, se unge cu galbenus de ou batut si se pune la copt in cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos.
A crapat putin (cred ca de rusine ….) dar este foarte gustos si aromat.
arata super si are multa nuca…imi aminteste de retetele vechi,de casa.
am sa o fac si eu cu siguranta
felicitari
Ceva asemanator am facut si eu azi, doar ca aluatul a fost cel de cozonac, dupa reteta mamei mele. Soarca mea prefera varianta asta, ea fiind ardeleanca :)
Pupici
@Simona-genul acesta de sucituri cu nuca si mac facea soacra mea din Banat. La noi in Ardeal se face numai cozonac cu nuca. Te pup.
Arata delicios cozonacul! Cu multa nuca cum imi place mie :D
D-abia astept si eu sa incerc reteta! :D