Ingrediente: 500 ml lapte, 100 g orez, 1 oua, 50 g zahar, 1 pachet zahar vanilat, putin unt, 1 lingura pesmet, 3 linguri dulceata
Mod de preparare: se spala orezul si se fierbe in lapte la foc moale, timp in care se adauga zaharul si zaharul vanilat. Dupa ce orezul a fiert si lichidul a scazut complet, se trage oala de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se adauga apoi galbenusul, sarea
si albusul batut spuma, amestecand usor pana se omogenizeaza compozitia (eu am folosit 2 oua).
Se unge o tava cu unt, se presara pesmet
si se toarna compozitia.
Tava trebuie sa fie destul de mare pentru ca stratul sa nu fie mai inalt de 4-5 cm. Se pune tava in cuptor, la foc potrivit, pentru 30-35 min. Cand budinca este coapta si frumos rumenita se scoate din cuptor,
se lasa sa se raceasca, se rastoarna pe un platou,
se taie in bucati si se serveste cu dulceata.
Si daca dulceata a fost de struguri, atunci merge si un ciorchine… :)
Am gasit in biblioteca o cartulica din colectia Caleidoscop, „Budinci si sufleuri”. Este o editura din 1972 si a costat 5 lei :) Sunt aici retete de pe vremea bunicilor noastre, a celor care am fost crescuti cu mancaruri simple dar deosebit de bune, a celor care nu faceam mofturi la masa, a celor care ne bucuram de orice dulce primeam. Eram fericiti sa simtim aroma de mar, cartof sau castane coapte in „ler”, sa mirosim scortisoara presarata pe budinca de gris sau orez, sa mergem la brutarie dupa painea coapta in cuptor si sa mancam pana acasa botul fierbinte…..Da, uneori putina melancolie nu strica.