Eu am facut prajitura cu iaurt si ciocolata si sotul meu poftea Langosi. Chiar nu am facut de foarte multa vreme, asa ca am preparat aluatul, vad eu daca le prajesc pe toate sau mai las si pe maine.
Ingrediente: 500 g faina, 100 g smantana, 1 cub drojdie (eu am pus jumatate dintr-un pachet Linco, adica 20 g), 250 ml lapte caldut, 2 galbenusuri, 1 lingura ulei, putina sare
Mod de preparare: Se pune faina intr-un castron si se face o gaura in mijloc. Acolo se face maiaua prin dizolvarea drojdiei in putin lapte caldut, se presara putina faina si se lasa sa dospeasca.
Cand maiaua s-a umflat se adauga restul ingredientelor. Se amesteca toate cu lingura de lemn pana sunt incorporate. In faza aceasta se infaineaza planseta, se scoate aluatul si se framanta cu mana pana nu se mai lipeste. Din cand in cand se presara cu faina.
In final rezulta un aluat moale care nu se lipeste de mana sau masa. Se pune putina faina in castron, se aseaza bila de aluat, se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca cca 30 min.
Dupa ce a crescut frumusel
se rup bucati din aluat, se intind cu mana pe planseta infainata
si se pun la prajit in ulei incins. Se urmaresc sa nu se arda, se intorc si pe cealalta parte.
Se scoate langosul pe prosop de hartie.
Se serveste cu dulceata sau smantana si cascaval ras, dupa preferinta.
Si pentru ca noi suntem ardeleni („Langosul” este un produs specific unguresc), bunica facea foarte des si intotdeauna-i mancam cu dulceata sau fara. Cu smantana si branza am mancat numai prin targuri.
Super arata! Eu prima oara am papat la soacra mea, care-i ardeleanca, umpluti cu branza sau cu branza si marar. Eu nu am facut decat de doua ori, dar uite un motiv in plus sa refac si eu retata si in varianta asta! Pupici