Galatopita sau Budinca de gris

Butonand pe FB am vazut la prietena mea Flori un desert care mi-a adus aminte de copilarie, de bucataria bunicii, de clipele minunate petrecute impreuna cu ea la gura sobei. Este vorba de budinca de gris, un desert preparat foarte des de bunica, alaturi de laptele de pasare si taiteii cu lapte. Cateva deserturi ieftine, bune si la indemana oricui.

Ingrediente: 500 ml lapte, 100 gr zahar, o jumatate lingurita mica praf de scortisoara, 100 gr gris, 50 gr unt, 2-3 oua in functie de marime

Mod de preparare: Se pune laptele la fiert impreuna cu scortisoara si zaharul. Cand laptele da in clocot, se adauga untul si grisul in „ploaie”. Se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand continuu cu o lingura din lemn.

Dupa ce compozitia s-a ingrosat, se opreste focul si se lasa sa se raceasca. Se adauga ouale batute, putin cate putin si mixand pana la incorporarea completa.

Se unge un vas termoizolant (yena sau ceramic) cu unt

si se toarna compozitia de budinca.

Se coace in cuptorul deja incins, timp de 30-40 minute, budinca creste si se rumeneste foarte frumos, se opreste focul si se mai lasa in cuptor 15 minute. Deasupra se pudreaza cu zahar si scortisoara dupa preferinta.

Se lasa sa sa raceasca bine, dupa care se taie.

 

Unde esti copilarie…..???

3 comentarii la „Galatopita sau Budinca de gris”

  1. Asta e pe super placul Miculinului.Si de ce sa nu spun, mi-ai facut si mie tare mare pofta.
    Te pup si-ti doresc o zi faina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *