Pentru ca din zona Sadu sotul meu a culesc cateva flori de soc, m-am apucat sa fac SOCATA. Este o bautura sanatoasa, naturala si facuta in toate timpurile. Acum dupa ce ne-am convins ca toate sau aproape toate bauturile racoritoare din comert contin conservanti si diversi coloranti, incercam sa producem in casa ceea ce se poate. Socata este una din bauturile racoritoare de sezon.
Ingrediente: 5 flori de soc, 5 litri de apa, 400 gr zahar, un borcan de 5 litri, o lamaie, un varf de scobitoare cu sofran pentru culoare.
Mod de preparare: Se spala bine florile de soc prin scufundare intr-un castron cu apa,
dupa care se pun in borcan, se adauga apa si zaharul. Se amesteca pana se dizolva zaharul.
Se adauga lamaia feliata,
se acopera gura borcanului cu tifon si se scoate pe balcon la soare. Eu l-am pus in bucatarie pe o masuta langa geam unde toata dimineata este soare.
Se mai adauga un varf de scobitoare cu sofran pudra pentru culoare. Dupa 2-3 zile se strecoara socata in sticle si se pune la frigider.
Este o bautura racoroasa si sanatoasa.
Gand la gand cu bucurie…si eu am facut socata si anul acesta pentru prima data si sirop de soc…reteta am avut-o din net. Cred insa ca daca puneam ceva mai mult soc decat in reteta era mai aromat.Am citit ca poti usca flori de soc si pastra in punga de hartie pentru prepararea socatei si dupa sezon.
Eu am pus cateva flori in congelator :)
Eu am pus o mana de flori (multe), zahar dupa gust si un strop de drojdie ca sa se faca mai repede. Borcanul meu are 2 l si il umplu zilnic, fara sa mai adaug drojdie. E pe gustul meu, seamana putin cu braga(de care mi-e foarte dor)!Canile tale sunt foarte dragute si dau o nota fresh! Aaaa! Grozava ideea cu congelatul!10!
Merci, Mariana. Am pus si eu aseara putina drojdie. Nu stiu cum o fi cu congelatul, este prima data cand le pun la „racoare” :)
Da da ce buna e. Si mie imi plac canutele foarte mult, sunt doar doua ?
Marcela, eu am numai doua cani. Le-am luate de mult si sunt bune si pentru microunde.
vaii ce pofta mi ai facut:))
Am pregatit si eu toate cele pentru socata. Eu adaug pentru o culoare aurie un pic de zahar caramelizat. Asa o facea mama mea :).
Te imbratisez cu drag!
Am incercat si eu diferite retete gasite pe net si toate mi=au iesit bine.Am facut si inovatii.La reteta cu 5l de apa ,pe langa ingredientele din reteta am pus 1 plic de stafide albe,un plic de stafide negre,sau un pachet si jumatate de smochine uscate.A iesit ceva super,dar perioada de fermentare trebuie un pic marita de la 2-3 zile la 3-4 zile sau chiar 5 zile in cazul smochinelor.Am baut o socata la cineva care a altoit-o si cu o floare de pelin .A iesit ceva gen Kinley.Oricum eu recomand socata mai ales primavara,seara,dupa un pahar de vin rosu natural.Nu am incercat sa pun la congelator flori de soc dar mi se pare o idee buna si am sa tin cont de ea.
Sunt convinsa ca este o combinatie grozava. Parintii mei faceau vin de smochine, este foarte parfumat dar si foarte tare :)
Ma bucur enorm,ptr aceasta reintoarcere la natural.Fac de ani de zile socata,e sanatoasa,delicioasa si nu riscam nimic,ba din contra cistigam.Asa mi-am crescut si copii cu cit mai multe alimente si bauturi racorit naturale.Rezultate au fost,ptr ca nu am avut probleme deosebite de sanatate cu ei,ca si copii si nici acum ,nu au.Socul e deosebit de valoros si in toamna tirziu,cind are niste ciorchini cu bobite negre.Din aceste bobite ,se face o bautura deosebita,ca si aroma (in genul visinatei),deasemenea se face dulceata,gem,suc concentrat,care e vitaminizant si sporeste imunitatea.Felicitari ptr interesul de ce e natural
bunaaaaaaa , mai o zi si o savurez si eu !!!!
multumesc ptr sfaturi si retete ptr socata,chiar acum am pus si eu sa fac o socata dupa reteta de mai sus.voi vedea rezultatul in cateva zile,cand voi reveni!
Astept pareri….
Este delicioasa.O ador si e si racoritoare asa cum imi place mie.Am incercat si eu cu familia reteta socatei si credem ca este ideala pentru o zi de vara secetoasa.
pt.a fi un pic acidulata se poate pune 10 boabe de orez Andrei din petrosani
Multumesc, buna informatia.
De ani buni,fac si eu socata,ingredientele sunt aceleasi ca-n reteta de mai sus, numai ca eu intai fierb apa cu zaharul, apoi cand aproape s-a racit adaug inflorescenta, coaja de la o lamaie, o lamaie taiata felii si daca vreau sa fermenteze mai repede adaug 4 g drojdie de bere (FALA) .
Anul acesta am adaugat si cateva flori de cimbishor de deal …in alti ani adaugam 1-2 flori de salcam, dar in acest an nu am adunat salcam.
In speranta ca nu am deranjat cu comentariul meu, va doresc sa savurati cu multa placere socata si din acest an ! Sa auzim numai de bine ! :)
Multumesc pentru sugestii si bine ai venit in bucataria mea. Te mai astept si cu idei la fel de bune.
Nu inteleg de ce nu puneti si stafide! de mii de ani asa se face socata….
@gigione-poate in zona de unde esti tu, la noi nu se pun stafide in socata.
Salut!
Va sa multumesc reteta descrisa in imagini pas cu pas.
Eu am facut o tura de socata anul trecut, prin mai – iunie, vreo 25 de litrii :)) – suntem o familie numeroasa si-a trecut toata in vreo 10 zile.
Asa ca am zis sa culeg mai multe flori si le-am pus la uscat – pentru la iarna. Le-am ambalat frumos intr-o cutie de carton mica de cei si asa au ramas, pana acum 2 saptamani anul asta cand am zis ca mi-e dor de o socata. Eram sceptic in privinta gustului avand in vedere ca florile sunt uscate. Mentionez ca pentru a grabi fermentatia am adaugat cateva boabe de orez. Spre surprinderea mea bautura rezultata a avut un gust intens si acidulat, Parca a iesit mult mai buna cu flori uscate.
Va atentionez insa ca efectul diuretic s-a pastrat :P asa ca aveti grija cu ea.
Concluzie: Puteti face socata, o bautura racoritoare specifica lunii Mai, tot timpul anului folosind flori uscate de soc in reteta de mai sus.
Cu stima,
ZmeuL
dar daca ai flori uscate praf, cum se procedeaza??? ptr a face socata??? mar interesa gramaj…….
@dana-sincer nu știu, nu am făcut socată din flori uscate praf….