Ingrediente: 1,5 kg faina, 600 ml lapte, 5 linguri zahar, 1 cub de drojdie, 3 oua, 1/2 pachet unt, putin ulei, sare, vanilie, coaja de lamaie, ulei
Mod de preparare: Se face o maia din 600 ml lapte caldut in care se dizolva 5 linguri zahar si se faramiteaza un cub drojdie fara a se amesteca. Se lasa maiaua pana de drojdia se ridica. Se pune faina intr-un castron, se face o groapa in mijloc, se adauga sare, vanilie, coaja de lamaie. Se toarna maiaua si se amesteca toate. Daca este necesar mai adugam apa calduta pana toata faina este umezita. Se incepe framantatul, se inmoaie mereu mana in ulei caldut. Cam dupa 10 min se aparg 3 oua se bat si se amesteca cu aluatul. Apoi se toarna treptat 1/2 pachet de unt topit si putin ulei. Se continua framantatul cam 30 min. La sfarsit se presara deasupra putina faina si se acopera sa stea cald pentru crestere. Cand si-a dublat volumul aluatul se imparte in patru. Se intinde fiecare bucata, se unge cu ce dorim ( nuca, mac sau cacao preparate obisnuit ca pentru orice cozonac) si se rasuceste ca o rulada. Se taie ruloul in felii de cca 20 cm cu ajutorul unei ate si se aseaza intr-o forma rotunda de tort unsa si tapetata cu faina (sau hartie de copt). Feliile se aseaza una langa alta pana toata forma este plina. Se mai lasa la crescut, se unge cu ou batut si se coace la foc mic in cuptor preancalzit cca 45 min. Ne uitam din cand in cand ca sa nu se arda. Arata bine si este foarte bun.
Un „soricel” a papat putin
Si aici dupa ce s-au devorat trei bucati
Foarte bine arata.Si ce mult imi place.
Seara faina.
Ce pufosenie de cozonac, bravo! Si platoul imi place tare mult