Dupa cum am spus, am primit de la Mos Craciun o carte foarte interesanta si utila. Va voi prezenta cateva sfaturi din aceasta carte de bucate.
Tehnica fierberii: Fierberea este cea mai obisnuita metoda prin care sunt pregatite legumele verzi. Trebuie facuta cu atentia, iar timpul trebuie masurat exact.
Cum se fierbe fasolea verde. Se pune multa apa la fiert (de 5 ori mai multa decat legumele) si se adauga 8 gr sare pentru fiecare litru de apa. Se scufunda fasolea verde in apa racita timp de cateva minute, apoi se scoate. Legumele se pun din nou in apa cand aceasta fierbe in clocot, fara sa se acopere oala. Se fierb timp de 3-8 min, dupa gust. Daca fasolea se consuma calda, se scurge de apa si se pune pe un platou, apoi se adauga unt. Daca se foloseste la salata, dupa scurgere se pune in apa racita.
Oparirea spanacului. Se pune la fiert multa apa (5 litrii pentru un kg de spanac) si 8 gr de sare la fiecare litru de apa. Cand apa fierbe in clocot se pune spanacul (spalat si curatat in prealabil). Se lasa sa fiarba fara capac. Cand este fiert se strecoara spanacul intr-o strecuratoare, apasand usor pentru a elimina cat mai multa apa. Daca spanacul va fi consumat cald se pune pe platou si se adauga unt. Daca se foloseste rece (pentru placinta) se lasa sa se raceasca apoi se improspateaza prin stropire cu apa rece. Se lasa la scurs cateva minute, apoi se stoarce cu mana pentru indepartarea lichidului ramas.
Fierberea mazarii. Aceasta metoda este cunoscuta de catre francezi ca metoda englezeasca si consta in fierberea mazarii intr-o cantitate mare de apa sarata. Mazarea va fi fiarta dupa 20 min. Pentru aroma se poate adauga o crenguta de fenicul proaspat. Mazarea astfel fiarta se poate servi ca atare, cu unt.
Pentru fasolea verde si mazarea care se vor folosi in salate este bine ca dupa oparire sa se scufunde imediat intr-un bol cu apa cu gheata – aceasta face ca gatirea sa se opreasca instantaneu iar ele raman cu o culoare verde frumoasa, nepalita. De asemenea, a nu se fierbe pana cand devin sfaramicioase, ca si pastele fainoase bune, ele trebuie sa fie putin „al dente”.
Buna,
Am si eu o intrebare- de ce se adauga bicarbonat la fierberea spanacului? Am vazut un bucatar italian adaugand putin bicarbonat cand fierbea spanacul dar nu a vrut sa imi explice de ce!