Prajitura cu dovleac

Astazi am primit de la prietena mea o bucata de dovleac si tot la indemnul ei m-am apucat sa caut o reteta nu prea sofisticata pentru prajitura. Am gasit pe www.culinar.ro o reteta cred eu buna pentru foi. Reteta apartine dnei Carmen careia-i multumesc virtual. Iata reteta pe care am facut-o:

Foile: 7 linguri lapte,  7 linguri ulei, 7 linguri zahar se pun intr-un vas sa fiarba pe foc. Se amesteca tot timpul si atentie marita sa nu dea laptele in foc. Cand zaharul s-a topit si laptele s-a umflat, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa racire se pune un ou si se amesteca repede. Pe urma se adauga o lingurita bicarbonat alimentar stins cu o lingutita otet. Cand totul este amestecat bine si a rezultat o pasta, se toarna cca 400 gr faina in ploaie si se amesteca initial cu lingura, pe urma cand se ingroasa cu mana pana se obtine un aluat elastic bine inchegat. Se formeaza sul si se taie in doua pentru cele doua foi de care avem nevoie. Se intinde o foaie, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, se adauga umplutura care se acopera cu a doua foaie. Se taseaza marginile (pentru unirea celor doua foi) cu o furculita, cu care se fac si cateva siruri de intepaturi in aluat. Se unge cu ou si se da la cuptorul incins cca 35 min. la foc potrivit.  Cand este frumos colorata se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar farin.

Pentru umplutura: se curata dovleacul (cca 1 kg) si se da pe razatoarea cu ochiuri mari. Se amesteca cu o cana de zahar si doua pliculete de zahar vanilat si se pune la calit cu putin unt pana dovleacul se inmoaie. Cand este gata se rastoarna intr-o strecuratoare pentru a se scurge surplusul de suc pana cand se aseaza intre cele doua foi. Inainte se amesteca cu putina scortisoara, care-i da un gust placut.

Bucata de dovleac, din care am folosit jumatate

Dovleacul curatat, ras si calit cu unt, zahar si scortisoara

Prajitura scoasa din cuptor, inainte de a fi pudrata de sarbatoare

Prajitura taiata bucati si pudrata cu zahar pudra

Arata bine si asteapta sa fie mancata. Este prima data cand fac si gust prajitura cu dovleac.

Gustul nu se poate fotografia….Bofta buna

18 comentarii la „Prajitura cu dovleac”

  1. daca ii de trimis ma inscriu si eu;)) eu am o slabiciune pentru dovleac copt- nici nu am mai comentat cind l-am vazut- da acum cu placinta ai ajuns la apogeul poftei mele;))

  2. Felicitari,Ghiocel! Ma bucur mult ca ai prins curaj si incepi sa ne dezvalui si aceasta calitate care face cinste oricarei femei (de cariera sau fara…)

    1. Te referi la bucatareala? Nu sunt chiar o specialista, mereu am fost in criza de timp din cauza carierei, dar incerc sa fac fata. Totul a pornit de la retetele mamei care merita spuse si altora. Simple dar bune.

  3. Bravo!Felicitari!Am facut pentru prima data aceasta prajitura la indicatiile din reteta data.A iesit super!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *