Paine de casa fara framantare

De cand am primit masina de facut paine am folosit-o in fiecare iarna. Din pacate „procesul de fabricatie” dureaza mult si consumul de energie electrica este mare.  Aseara am gasit un blog minunat pe care am citit printre altele o reteta de paine rapida pe care am pus-o in practica. Este simplu de facut si se coace in cuptor. Abia astept sa vad rezultatul.

Ingrediente:  400 g faina, 250-275 ml apa, 4 linguri lapte, 7 g drojdie uscata, 10 g zahar, 8 g sare

……taiat un coltisor

PS. Dupa multe experimente am facut cateva modificari: 400 g faina, 4 linguri lapte, 250-275 ml apa (in functie de faina), 1 lingurita sare,  2 lingurite rase cu zahar, un plic drojdie uscata Dr Oetker. Se amesteca ingredientele solide, se adauga cele lichide si se amesteca cu o lingura de supa pana la obtinerea aluatului. Se bate putin cu lingura dupa care se pune folie alimentara peste castron, se acopera cu prosop si se lasa sa creasca la loc cald. Cand a crescut suficient se framanta putin ca sa iasa aerul din aluat si se pune in tava de chec tapetata cu hartie de copt. Se da drumul la cuptor, se acopera tava cu prosop si se mai lasa aluatul la crescut in tava.  Se coace la foc mediu. Cand incepe sa miroase in bucatarie a paine calda ne uitam in cuptor si daca este rumena este gata (cca 30-35 min in functie de cuptor). Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

PS. Am revenit cu câteva fotografii din procesul de producție.

Consistența aluatului după amestecarea ingredientelor (fără frământare), aluatul în tavă după dospire, aluatul în tavă înainte de coacere după ce a stat să crească la cald

Pâinea proaspăt scoasă din cuptor, caldă și bună

Chiar merită să încercați această variantă de pâine, mirosul de pâine caldă te duce cu gândul la pâine făcută de bunica în „ler” sau la brutăria din colț.

259 de comentarii la „Paine de casa fara framantare”

  1. la masina de paine nu ai si functia „rapid”? eu fac paine in 1:25 h si consum cca 1kW, ceea ce mi se pare f ok
    desigur, nimic nu se compara cu painea facuta de mainile bucatarului :)

  2. Am aceasta functie. Dar sti ce ma nemultumeste? Coaja de deasupra nu este crocanta. Uite voi mai incerca poate chiar cu aceste cantitati. Multumesc de idee.

  3. azi am facut si paine de casa…incredibil de buna a iesit exact dupa reteta asta…multumesc mult ca postezi retete realizabile si foarte gustoase..urmeaza saptamana viitoare sa incerc turta dulce si alti biscuiti pt craciun

  4. Mii de multumiri pentru aceasta reteta,m-am indragostit de ea si o sa-i raman fidela.Treci pe la mine ca te asteapta un premiu

  5. Cu mare drag. Ma bucur ca-ti place. De cand am aflat-o o fac foarte des. Nici nu stiu de cand nu am mai cumparat paine. Multumesc pentru premiu, dau fuguta sa-l ridic.

  6. Am facut ieri paine dupa reteta dv si a iesit incredibil de gustoasa si pufoasa; a mers mai repede ca la alte retete ; cred ca o sa repet si astazi isprava :)

    va multumesc frumos si va urez un an nou fericit cu multe bunatati in casa!

  7. Astazi voi incerca aceasta reteta de paine.Painea din comert este o porcarie! Sunt tare nerabdatoare sa vad cum va iesi.Dar trebuie sa spun ca pina acum nu am facut niciodata coca.

  8. buna: am facut si eu astazi aceasta reteta multumesc mult pt ea;e foarte simpla; foare buna si pufoasa;abea astept sa vina si sotiorul meu de la munca sa pape painica ca la mama acasa; mii de multumirii

  9. E foarte buna reteta dumneavoastra de paine, multumesc. Cred ca e prima reteta de pe net care imi iese :)).

  10. Tocmai am scos painica din cuptor , stiu ca e amuzant sa fac paine la ora asta dar pur si simplu nu m-am putut abtine. E MINUNATA …. ca tine :-) si retetele tale :)

  11. @Medeea-multumesc pentru compliment. In ceea ce priveste ora la care ai facut painea, asa mi-i se intampla si mie, dar este o placere. Te mai astept in „vizita”.

  12. Genul aceasta de paine a fost popularizat de Jim Lahey, de la brutaria Sullivan Street Bakery, din New York – el a inceput pur si simplu un trend, o revolutie in bucatarii, cand New York Times i-a publicat reteta. Tot el a pus la punct si o reteta de panettone (cozonac italian) care nu necesita framantare!

    Daca este cineva interesat, am amandoua retetele.

    Acum apropo de painica ta ghiocel, pentru coacere este recomandat altceva. Cuptorul trebuie preincalzit cel putin o jumatate de ora inainte ca coca sa fie gata crescuta, la 230 C (450 F or marcaj 8), in el punand o cratita cu fundul mai gros (fonta, email, sticla sau ceramica rezistenta la foc). Cand coca e gata, se scoate din cuptor cratita si se rastoarna (cu mare grija sa nu te arzi!) in ea coca. Se „scutura” cratita o data sau de doua ori ca sa se dictribuie coca, se acopera cu un capac, si se coace 30 minute, dupa care se indeparteaza capacul si se mai coace 15-30 minute pana cand este rumenita frumos – se raceste pe grilaj de sarma.

  13. de cate ori fac paine,a doua zi se sfarama rau de tot chiar daca pun ulei in compozitie.De ce?Luminati-ma va rog!

  14. @mihaela-nu stiu ce sa spun. Eu fac paine saptamanal dar nu am avut probleme respectand reteta aceasta. Poate sa fie de vina faina, sau aluatul prea moale. Coace la temperatura mica, nu am termometru dar pun pe flacara foarte mica.

  15. Eu nu mai locuiesc in tara de cateva luni(sunt in Scotia) si imi lipseste tare mult mancarea romaneasca..in special painea,covrigii,placintele…Ieri am cumparat un pachet de 500g de faina si 2 pliculete de drojdie uscata cu gandul sa fac paine de casa…Am cautat pe mai multe site-uri retete pt paine ,dar m-am hotarat sa o incerc pe a dumneavoastra. Chiar acum ma pun pe framantat! Va pup!Revin

  16. Am terminat de copt painica ..am scos-o din cuptor si am si gustat deja :D..e foarte foarte buna!!!va pup

  17. Sarut-mana tuturor doamnelor care ma pot ajuta si un gand sincer pentru toti citittorii acestui site.Numele meu e Victor, sunt roman stabilit in canada si ma intereseaza o retetat simpla pentru painea ce se aduce la biserica in vederea pregatirii sfaintelor daruri. parintele meu paroh zice ca painea trebuie sa fie buna sa nu se immoaie prea mult in vinul de impartatsit(sa ramana ferma in sfantul potir).Daca ma poate ajuta cineva cu o reteta ii multumesc din suflet! Doamne ajuta!

  18. as avea o intrebare: ce fel de faina sa folosesc, tip 000 sau 650 sau de care? O sa incerc reteta, ms f mult!

    1. Te referi la locul unde pun tava? Pe prima treapta pun tava de la cuptor si pe a doua grilajul pe care asez tava de paine. Aici coc toate prajiturile si fac mancarurile. Daca te referi la puterea cuptorului, eu am Zanussi si pun butonul pe flacata mica.

  19. Am incercat reteta asta, si ce sa zic de rezultat. Se putea si mai bine. A ta vad ca este mai pufoasa. A mea a fost mai densa. Poate si pentru ca am folosit faina de paine tip 650. Intrebarea e…dupa ce a crescut si o rastorni ca sa-i dai forma, o mai framanti? Da’ cuptorul il „aburesti”?

  20. nu va iesi niciodata din ingredientele pe care le-ati spus o paine ca cea din poza..framatata sau nu..
    oricat s-ar stradui.. oricine..
    sincer..
    va iesi o paine ..micuta ..si in nici un caz nu va avea aspectul celei din poza.
    o zi buna ..

  21. @isadora-in primul rand reteta este facuta de mine si toti cei care au comentat si este chiar asa. Ar trebui sa pui mana s-o incerci si pe urma sa vorbesti, adica sa comentezi. O fac de un an, rotunda sau in tava de chec si este minunata.

  22. Cele mai sincere multumiri pentru aceasta reteta de paine. Dupa nenumarate incercari nereusite (carti, internet, prieteni), am savurat o paine deosebita datorita dvs. Nu mai cumparam paine deloc, mai ales ca suntem departe de tara si nu ne place painea de aici. Mult succes tuturor!

    1. Ma bucur ca ai reusit sa faci o paine ca la mama acasa. Te mai astept pe al mine. Sanatate multa si un Mos Nicolae darnic, oriunde te-ai afla.

  23. E prima paine care imi iese pufoasa si frumoasa! Ma bucur mult ca am gasit pagina asta.
    Problema e ca inca n-am gustat-o, ma tot uit la ea si mi-e mila sa o tai :))
    Revin cu impresii.

  24. a iesit FOARTE BUNA! Am scos-o acum din cuptor si pe a doua, parca e si mai frumoasa decat prima!
    Sotul meu o mananca goala! :))

  25. Buna, vreau sa intreb este bun aluatul si pentru pizzasau este alt aluat care se face? va pupik dn mary.

  26. am uitat o in cuptor vre o 20 min mai mult si tot a iesit buna felicitari ….buna rau si plus ca mie nu imi place coaja crocanta…mersi mult

  27. Felicitari pt paine, eu am mai pus lapte in loc de apa 2 oua la cantitate de 2 tavi marind cantitatea. am mai pus coaja de lamaie cu 4 linguri de zahar si stafide mi-a iesit coca cantarita 1,700 gr. Sotia abia astepta la pat sa-i aduc painea spunand-ui ca este cozonac ca nu vrea paine, minunat. Multumesc

  28. Multumesc pentru reteta! Nu ma pricep deloc la aluaturile cu drojdie. Le rezolv foarte greu. Reteta asta mi-a reusit extraordinar si la sfatul unei prietene, am adaugat o lingura de otet. Va sfatuiesc sa incercati. De acum nu mai imi este frica sa fac paine in casa. Multumesc mult de tot!
    PS: am 66 de ani :P

    1. @bunikabaumgarten-multumesc pentru sfat, chiar am sa incerc. Ma bucur ca ti-am fost de folos. Sincer pana la aceasta reteta nici eu nu am facut paine decat cu masina de paine. Acum saptamanal o execut. In ceea ce priveste anii iti doresc multa sanatate si sa ne „revedem” pe aici. Te mai astept.

  29. Mi-a iesit! Mi-a iesit! In viata mea nu am facut paine si mi-a iesit. Multumesc frumos pentru reteta! Daca eu o neindemanatica am reusit, inseamna ca e intr-adevar o reteta simpla si buna.

  30. a facut cineva cu drojdie proaspata? ce cantitate ati folosit? Vreau sa incerc reteta de paine si nu am decat drojdie proaspata acasa. Multumesc!

  31. am facut si eu cu aceasta reteta , am pus toate in masina portia am pus-o 11/2
    iese la fix si este ffffff buna

  32. am incercat si eu sa fac paine dupa acesta reteta, dar nu a iesit asa reusita
    a trebuit sa o tin 1 ora in cuptor si tot nu s-a rumenit ca in poza.
    si a iesit o painica mica nu foarte pufoasa
    oare cu ce am gresit? sa fie cuptorul de vina, deoarece am mai avrut probleme la unele prajituri.

  33. La aceasta reteta, adaugati si 1-2 cartofi fierti ca pentru piureu, striviti bine. Ii puneti de la inceput, inainte de a framanta coca. Este o paine foarte gustoasa si se mentine proaspata.

  34. Eu am facut paine cu drojdie proaspata, dar este faramicioasa, sau miezul foarte indesat. De ce ?
    Multumesc Anca

    1. Toate painile facute de mine pe care le gasesti sub diverse forme pe blog sunt din 400 gr faina. Poate faina sau drojdia folosita de tine nu o creste, nu stiu ce sa spun.

  35. De-abia am scos painea din cuptor si…trebuie sa recunosc ca, desi nu am framantat-o mai deloc si nu prea ma asteptam sa iasa mare lucru….este extraordinar de buna. Este coapta si plina la mijloc,crocanta in exterior si fooooooarte gustoasa. Asa ca le recomand carcotasilor sa mai incerce:*. Ps-am folosit fix 400g faina :P. Asa ca voi mai incerca cu drag si alte retete pe care cu multa bunavointa le-ai postat. Te imbratisez!

  36. salut tuturor. acum o bag la cuptor numai ca eu am pus 1kg faina si doar un pliculet de drojdie :) sa vedem ce iese…

  37. si,apropos, imi poate spune cineva daca temperatura cupt ramane la 220 grade pana la final? multumesc!

  38. e super…numai ca am tinut_o mai mult la cuptor.totusi recomand cantitatile tale sau x2. multumesc din suflet!

  39. eu am fost mai lenes…am pus hartie se copt…am pus doar un plic de drojdie ca atat aveam si totusi a iesit super in 2 tavi de chec. multumim, de data asta toata familia

  40. nu prea ma pricep eu asa bine la gatit, dar reteta asta e super, mi-a iesit o paine delicioasa si l-am surprins placut pe sotul meu. multumesc!

  41. Am incercat astazi reteta aceasta si intr-adevar painea este foarte usor de facut si iese incredibil de buna.Fetita mea de 3 ani a fost innebunita si a mancat o jumatate de painica o data .Am folosit forma de chef si la ingredientele date aici mi-au iesit 2 painici.

  42. este super
    vreau sa va intreb ceva
    . Pot folosi si faina de secara sau volkorn?
    cat inseamna aproximativ 10 gr sare? 400 g faina stiu ca inseamna aproximativ 2 cani faina..
    salutari….

    1. Se poate folosi orice tip de faina, merge incercat. Eu pun o lingurita rasa de sare. Te sfatuiesc sa incerci si in functie de experienta o sa pui mai mult sau mai putin.

  43. am facut si eu
    si ….nu stiam de ce nu mi-a crescut… am verificat ambalajul…drojdia expirase din 2006….of of…
    mai incerc si maine . pun 2 plicuri de drojdie uscata?
    ai vreun triks pe care sa mi-l spui ca sa imi iasa ca tie? si de ce mie mi se sfarama asa? trebuie sa ma inveti ….te rooog.
    mersi mult de tot.

    1. Pentru 400 gr faina este suficient un pliculet de drojdie. Vezi sa fie si faina de calitate. In rest nu am nici un secret. S-o lasi la dospit si inainte de pus in tava si dupa ce ai pus-o in tava. Am avut si eu cazuri in care s-a sfaramat si am ajuns la concluzia ca de la faina. Daca respecti reteta este imposibil sa nu reusesti. Succes.

  44. acum pun painica la cuptor. Imi place cum a iesit aluatul…din cate am facut,reteta asta e chiar buna. Sunt sigura ca gustul va fi pe masura :) revin cu detalii.

  45. foarte bună a ieșit pâinica! Sarea și zahărul le-am pus ochiometric și le-am nimerit :) Cu 400 g de făină iese pâine suficientă pentru 2 zile la 2 persoane care mănâncă moderat pâine (2-3 felii groase de-un deget/zi). Data viitoare mă tentează să pun mai mult zahăr, ceva cacao, și unt decantat în loc de ulei, sunt curioasă ce ar ieși. Am folosit făină tip 650, chit că de obicei folosesc 000 pentru orice aluat pe care trebuie să îl dospesc, dar nu știu care sunt diferențele de categorie. Oricum, îmi place că se coace bine coaja și miezul e pufos, chiar dacă mi-a ieșit un pic cam plată pâinica :) și, de la mine putere, am uns cu albuș de ou, nu cu făină și apă, și a prins un pic de culoare lucioasă la suprafață.
    Dacă nu vă iese din prima, aveți răbdare! Spor la dospit :)

  46. maine o sa imi aud comentari de la 200 de persoane ..promit feedback daca le place painea eu o sa folosesc 25 kg faina :P

  47. Buna, am incercat acasta reteta de paine si mi-a reusit! nu am framantat niciodata cu drojdie ! am urmat instructiunile si am reusit ! multumesc pt reteta !

  48. Iata ca am facut si eu paine de casa dupa reteta ta Ghiocel…Mi-a iesit super buna , adica asa ca-n poza , desi este pentru prima data cand fac….Multumesc pentru reteta !

  49. waw…n-am facut niciodata o paine pana acum, credeam ca e complicat. Am gasit intamplator reteta asta si am incercat-o, am facut 2 paini si au iesit absolut grozave.. sunt pufoase, cu coaja crocanta exact cat trebuie, iar in bucatarie miroase foarte bine :D

    Multumesc pentru reteta, este foarte simpla si pentru persoane care nu sunt foarte pricepute in bucatarie.

  50. secretul unei paini bune sta in faina :) de aceea se sfaramiteaza si alte minuni eu nu ma complic atata

    1 kg de faina 25 gr drojdie proaspata apa calduta si multa dragoste :) stau in spania si eu folosesc o faina care se cheama Harina (faina) de fuerza (de forza) painea iese superb!!! crocanta si super gustoasa

  51. am uitat sa o spun framantati-o cu apa fix cat sa nu vi se lipeasca de mana si o lasi la dospit 20-30 de minute sa se faca ca un purcelus si nu uitati sarea, ca eu mereu o uit

  52. Waw, ce de comentarii… Dar acum stiu de ce! Am incercat si eu reteta… MINUNATA mi`a iesit painica! Te astept la mine sa`ti dai cu pararea de specialist. Pupici

  53. Acum am scos-o din cuptor! Ce-i drept de cateva luni am renuntat sa mai cumparam paine din comert,am incercat si aceasta reteta.Numai am rabdare s-o tin pe gratar,vreau s-o si gust.Nu ne-ai spus dupa cat timp e recomandat s-o taiem. TKS!

      1. Da,ghiocel si a fost atat de gustoasa, mai ales ca am asortat-o cu un borcanel de ghiveci pus de mine. N-a ramas nimic, nici din codrul de paine aburinda, nici din ghiveci. A fost strasnic!

          1. Mai vino si cu alte produse de brutarie.Eu inca n-am reusit sa fac simplu si bun un aluat de pizza.

  54. Multumesc pentru reteta. Am facut piine pentru prima data in viata si mi-a iesit super buna. Vreau sa-ti spun ca am mincat-o fierbinte, cum am scos-o din cuptor, nu am mai avut rabdare sa se raceasca la cit de bine arata si la „parfumul” pe care il emana. Mi-e tare dor, insa, de piinea facuta in cuptorul de lut….:(
    De acum inainte o sa am de munca…familia m-a anuntat ca nu mai maninca piine de cumparat :))
    Mii de multumiri de la capatul lumii.

  55. Ieri am facut paine in cuptor dar cum faina era deja pregatita pentru paine (avea drojdie incorporata si sare) nu am urmarit aceasta reteta.O sa o fac insa cu proxima ocazie .Am folosit insa trucul cu faina presarata peste aluatul umezit si mi-a iesit o coaja…de zile mari.Am si rumenit-o un pic mai tare asa ca era extraordinar de buna.Va multumesc pentru reteta si promit sa o respect integral data viitoare.Acum am folosit o faina integrala (cumparata din Lidl) si a iesit destul de buna dar cred ca o sa fie si mai buna (la gust nu neaparat si la sanatate )cand o sa fac cu faina alba si instructiunile de mai sus.mersi mult.

    1. Nu stiu ce sa zic. Poate este prea moale aluatul cand se pune in tava sau poate faina… Nu am patit, folosesc cam aceeasi faina la toate si sunt multumita. Poate stie cineva.

  56. Poate iesi sfarimicioasa din cauza poate la prea multa drojdie sau faina nepotrivita (cu putin gluten). De asemenea aluatul trebuie sa fie cat mai umed, dar totusi posibil de lucrat.

  57. Acelasi tip de faina folosesc si la cozonac si scuza-ma dar iese o bunatate iar drojdie nu depasesc doza (folosesc drojdie proaspata ).

  58. e suuuper reteta asta …chiar acum am mancat paine calda , facuta dupa reteta ta …suuuuperrrrrrrrr ….o bunatate …daca as sti cum , as posta si eu poze , pentru ca am facut poze cu painica facuta de mine …de manutele mele …:)…super :)

  59. multumesc mult pentru reteta ….f.f.f..foarte.buna painica ….am facut si eu in seara asta …am mancat aproape jumatate goala ….calda era foarte buna……dar te rog raspunde-mi daca sti …..daca pun dubla cantitatea de ingrediente pot face o singura painica dar sa fie mai mare …vreau sa zic …..ai idee se coace la mijloc…..sau trebui sa fac 2 cu o cantitate dubla?….multumesc anticipat

  60. va multumesc din suflet pentru reteta este Minunata exact ca acasa locuim inU.K si incercam cat se poate sa mancam romaneste

    1. Cu mare drag Iulia. Sa ai sarbatori fericite. Aici gasesti si alte preparate romanesti, cu putine ingrediente si ca la mama acasa. Toate cele bune.

  61. esti o dulce…..intradevar a meritat riscul ….am pus cantitate dubla … si a iesit o piine mare cit cuptorul…..o minunatie ….cu diferenta ca am lasat-o sa creasca 15 minute in plus…si in cuptor sa se coaca inca 15 min in plus….sotul meu a zis ca sunt artista ….la facut piine……mai ales ca noi suntem in italia si aici piinea nu e chiar pe gustul nostru al romanilor…eu am facut paine si cu masina de piine dar nici nu se compara ….asta e mult mai buna ….am incercat si alte retete dar niciuna nu a iesit asa reusita ca asta ….inca o data multumesc din suflet si sarbatori fericite….

    1. Draga mea ma bucur ca esti multumita atat tu cat si sotul tau. Am trecut si eu de cateva ori prin Italia si ai dreptate paine are alt gust. Acum nu mai ai probleme la acest capitol. Si eu am masina de paine dar nu sunt multumita de loc. Coaja nu se rumeneste suficient si dureaza foarte mult coacerea. Acum incep pregatirile de Sarbatori cu fursecuri. Sa-ti aduca Mos Craciun ceea ce-ti doresti.

  62. Buna seara, in sfarsit am reusit sa fac paina asa cum imi doream,de fiecare data imi iesea in alt fel decat cel dorit, locuiesc in Italia si imi este dor de painea noastra de acasa,va doresc sarbatori fericite tuturor,Doamne ajuta!

    1. ghiocel07,

      decand ti-am copiat reteta sotul meu s-a angajat sa faca paine in casa.Ultimul lucru pe care l-am invatat e sa punem painea pe un gratar invelita in prosop. Deja totul merge snur!

      Ne poti spune cum sa facem si un cozonac….tot ca la mama acasa?M-am saturat sa tot cumpar de sarbatori din magazin.Multumesc anticipat!

  63. La mine deja e impamantenit obiceiul.

    Decand am citit acest site numai cumpar paine.Fac paine de casa,de 2-3 ori pe saptamana.Familia e tare incantata.

  64. As vrea sa va intreb,ca nu am inteles din comentarii,cum iese coaja?tare sau moale?eu as vrea o paine cu coaja moale ca ma dor dintii,va multumesc,ce inseamna temperatura la care trebuie coapta?220grade?ca am cuptor normal,cum sa fie focul?cat timp o las?

    1. @Nusica- coaja sa fie moale, asezi pe ea un prosop umed dupa ce scoti painea din cuptor. Si eu am cuptor normal si o coc la temperatuta mica, adica acolo unde rozeta dela aragaz arata flacara mica si se coace cca 40 min. Faci testul cu scobitoarea. Prin incercare o a-ti dai seama. Spor la cocarit si Sarbatori fericite.

  65. Buna Ghiocel,

    Acum am pus si eu de-o paine. Am pus-o la framantat si dospit la masina de paine. Apoi o coc in cuptor asa cum e reteta. Sper sa imi iasa. Am sa vin cu rezultatul.

  66. Salut. Revin cu rezultatul. Painea a iesit delicioasa, pufoasa si gustoasa, coaja moale, exact cum ne place. Doar ca vizual nu a iesit ca a ta,ca in poza. A crescut in masina de paine, dar nu asa de mult pe cat imi imaginam eu, dar cred ca si-a dublat volumul. Dupa ce a crescut am pus’o pe tava si am lasat’o sa mai creasca vre-o 20 de minute pana s-a incins cuptorul si a mai crescut putin. Am dat’o cu apa si faina si am crestat’o si am bagat-o la cuptor. Dupa vre-o 15 minute ma duc sa vad cum arata painea. M-am speriat nitel. Imi imaginam ca o sa mai creasca, ca o sa se mai lateasca si inalte, dar ea devenise o mingie. Adica s-a umflat in sus si chiar s-a ridicat de pe margini, deci, arata ca o mingie… haha.. haios. Imi pare rau ca nu pot adauga imagini sa vedeti si voi. Ceva trebuie sa fi facut gresit de nu a iesit ca in poza.
    Dar, concluzia este ca, painea a iesit minunata, indiferent de forma. Cum am mai zis, este pufoasa si gustoasa si o recomand. Oricum am sa mai incerc. Eu sunt in Canada, poate ingredientele sunt un pic diferite (faina, drojdia). Am sa revin cand mai incerc.
    Succes tuturor celor care vor sa incerce reteta (merita) si multumesc lui Ghiocel pentru ca ne-a zis-o si noua!

  67. hej!ma numesc sergiu si chiar acum 2 minute am bagat painica la cuptor.abia astept sa vad ce iese.sotia mea pregateste sarmalele.si cum o femeie are multa treaba in bucatarie in perioada aceasta m-am gandit sa-i dau o mana de ajutor,ajutat fiind si eu la randul meu de dvt.abia astept sa gust o paine facuta ca la mama acasa.painea romaneasca e cea mai buna.multumesc mult.
    sarbatori fericite. regards Sergiu

  68. hej!!!am revenit,si va multumim foarte mult.e foarte gustoasa painea.
    noi locuim in suedia,aici painea e dulce si nu prea gasim o paine care macar sa se asemene cu cea din romania.
    de acum inainte vom face asta saptamanal.mutumim.
    craciun fericit tuturor.sergiu.

  69. Va multumesc pentru retete si va doresc sarbatori fericite, multa sanatate, numai bucurii alaturi de cei dragi. La multi ani!

  70. Scuzati de intarziere. Concluzia ii simpla. Painea a iesit bine pentru ca a fost mancata toata. Nu de catre mine. Si pe deasupra a mai fost si apreciata. Deci………

    POFTA mare la toata lumea

  71. painica asta iese genial, e o reteta buna de tot :), multumesc mult , cred ca de acum e painea casei

  72. Buna seara, vroiam sa va multumesc pentru aceasta simpla si rapida reteta de facut paine! Astazi am facut prima paine din viata mea , dupa mine mi-a iesit destul de bine , buna si gustoasa! Cred ca de acum inainte cumpar ingrendientele necesare pentru facut paine si mai degraba fac painea in casa , e mult mai buna:)!! O seara placuta!

    1. Liana, eu pot folosi cantarul. Dar daca faci o data te poti orienta. Daca un plic de drojdie are 7 gr, poti sa evaluezi cam cat este 10 gr. Nu este o problema prea mare daca nu este chiar exacta camtitatea de sare si zahar.

  73. Am facut si eu paine cu acesta reteta.
    Mi-a iesit foarte buna! Insa am o problema cu ingredientele, cu unitatea de masura „grame”, prescurtarea corecta este „g” de la gram.Unitatea in care se masoara lichidele este „litru”, respectiv „l”.
    In rest am vazut lucruri minunate pe aici.
    sanatate si numai bine

    1. Draga Violeta, crezi ca este chiar o problema? Importamt este sa intelegi despre ce este vorba. In unele retete scrie „g” in altele „gr”……Succes in bucatareala.

  74. gata am terminat paina deci a iesit super si e prima mea paine kre fac am avut cv emotii la inceput da pe final a crescut inima in mine…super ms de ajutor k reteta…ps: uitati-va la ce ora am facut eu paine :))…kre mama ma ia de ginere :))))

  75. Am reusit sa fac si eu painica, nu stiu de ce are coaja putin cam crocanta, in rest e super, vreau sa zic ca e prima data cand fac paine si sunt f incantata. Super reteta, ms mult. Apropo m-am luminat 10 gr aprox. 1 lingurita. pupici

  76. Buna ! Am incercat si eu reteta de vreo 4 ori ..si acelasi rezultat …o paine buna la gust dar foarte mica ..am lasat-o sa creasca aproape 2 ore si nu a crescut foarte mult..(cam 1 cm)Nu stiu ce a-si putea gresi dar nu a crescut mai deloc..nici macar aproape de cum arata in poza! ..

  77. Am uitat sa inytreb ceva …drojdia dupa ce se amesteca se lasa sa creasca , nu ? si cam cat timp …ma gandesc ca poate deasta nu creste ..

    1. @Laura-dupa ce adaug drojdia uscata in faina si zaharul, amestec si las cca 10 minute. Incearca sa schimbi faina. La painea cu seminte am folosit faina de la Lidl (pe pachet scrie Castello-faina alba superioara de grau 000). Imposibil sa nu-ti resuseasca.

  78. Minunata reteta! multumesc din inima, a iesit painicile de casa facute impreuna cu fiica mea de 2 ani jumatate si acum ne bucuram amandoua de rezultat! pufoasa, gustoasa, aspectoasa! merita incercata, timp economisit pentru altceva, de exemplu pt mancat:))felicitari pt reteta! sincer am avut emotii acum nu stiu cum sa o opresc din mancat pe fiica mea

    1. @Mihaela-ma bucur si-ti doresc spor in toate. Fetita ta este CTC-ul :) Te mai astept pe la mine prin bucatarie……

  79. Tocmai am incercat si eu reteta asta, prima painica facuta de mine. Dupa toate comentariile pozitive, credeam ca o sa iasa minunat, dar nu prea :S A iesit mica, coaja e crocanta si yummy, dar miezul e tare lipicios; ma gandesc ca mai bine nu il mananc, sa nu ma stric la stomac, si sa pap doar coaja :) sa fie oare faina de vina? sau poate trebuia sa o las mai mult de 30 min in cuptor? Multumesc!

    1. @Raluca-imi pare rau ca nu ti-a reusit painica. Incearca s-o faci din nou cu alta faina, cea de la Lidl este foarte buna, coace-o la foc mediu si inainte de a o scoate din cuptor fa testul cu scobitoarea. Succea, trebuie sa reusesti.

  80. Intradevar painea asta a iesit exact ca in poza … iar la degustare ,, minunata ,, Doamna draga esti o experta care ne ajuta si pe noi sa devenim experti ! Multumim !

  81. Buna Ghiocel, vreau sa-ti spun ca azi am facut prima paine de casa. Am cautat pe net si prima reteta a fost a ta care mi s-a parut interesanta ca foloseste drojdie uscata. Eu sunt in Germania si cum nu au buticuri sa fug sa iau o drojdie proaspata si nici paine alba ca la noi acasa, am scotocit prin sertar si am gasit drojdie uscata ca sa fac painica de casa mult dorita de sotul meu si de mine. Am respectat reteta si cand am scos-o din cuptor si-am taiat-o s-a facut miezul lipicios, dar am vazut ca daca o lasi un pic sa se racoreasca, nu mai e asa.
    Singura problema a mea este ca am fost la dieta…dar azi m-ai facut sa-mi incalc programul pentru o paine delicioasa! Multumesc pentru reteta si cu siguranta de azi nu voi mai cumpara paine! Mi-am propus ca urmatoarea reteta sa fie cea de langosi, ca taaare mi-e dor si de ei! :)

    1. @Naty-imi pare rau ca nu ti-a reusit din prima, cine stie din ce cauza a fost lipicioasa. Eu astazi am facut inca una si in loc de ulei am pus lapte, am pus cca 75 g faina nemteasca de la Lidl cu seminte, am uns-o cu ou si am presarat si deasupra seminte. O sa-ti trimit pe net o fotografie sa o vezi. Poti cauta pe blog dupa cuvantul paine si vei gasi si alte variante, toate pornind de la reteta de baza. Te mai astept la mine pe blog si sa-mi spui ce si cum ti-au reusit preparatele. O seara frumoasa.

  82. Sa sti ca nu o consider o nereusita pentru ca dupa ce s-a racorit nu s-a mai lipit la taiere, doar ca am un cuptor cam vechi care nu are nici gradatii de temperaturi si se incalzeste f. greu asa ca dau vina pe el ca in rest painea este gustoasa. Trebuie doar sa fac mici ajustari. :) Poate e de vina si faina. Cu siguranta o sa mai incerc aceasta reteta pana reuseste cum vreau.

  83. Am incercat si eu reteta, mi-a iesit extraordinara painea….:))asa ca, am pregatit coca si pentru a doua!Este prima mea paine homemade!!!Multumesc mult pentru reteta si pentru sfaturi!

    1. @Catalina-bine ai venit in bucataria mea. Ma bucur daca esti multumita de ceea ce ai gasit la mine pe blog. Te astept cu drag sa incerci si alte retete.

  84. Multumesc muuuuuuuuuult!!! O minunatie deliciosa painea asta! Adio paine de cumparat! Dar o sa ne ai pe constiinta! Trebuie sa fac cantitate dubla ca jumatate se mananca goala! Ne vom face cat tancul rusesc!
    Te pupam toata familia!

  85. draga giocel07 de doua luni nu am mai cumparat paine ,o fac acasa dupa reteta ta (eu o fac cu faina de 650 si mai adaug seminte) baiatul meu este superincantat,de multe ori mananca si goala ,.Reteta ta nu da gres ,pana acum doua luni nu am mai facut niciodata paine si acum pot sa zic ca sunt experta. Imi permit chiar sa dau si un mic sfat lasa-ti painea sa se racoresca si apoi taiati-o,nu va mai fi lipicioasa,azi voi incerca painea cu cas si am sa revim cu detalii .Va doresc multa bafta si va pup dulce

    1. @liana-multumesc pentru aprecieri. Si eu sunt fan paine de casa. Pana si fiul meu a fost incantat de ea. Ultima varianta cu lapte in loc de ulei mi-a reusit mult mai bine. Sper ca ai vazut si variantele cu seminte si intermediara. In ceea ce priveste taiatul, ai perfecta dreptate, este nevoie sa se raceasca. Abia astept sa-mi spui cum este painica cu cas. O seara frumoasa-ti doresc.

  86. Am facut painea cu cas ,la o painica de 4-500 gr am pus 200 gr cas razalit ,o incantare cat este calda,cand se raceste nu se mai simte asa tare gustul de cas .Voi incerca si eu sa pun lapte in loc de ulei.Ms mult

  87. Mai devreme am scos-o de la cuptor, dar partea de jos mi s-a ars. Am tinut-o prea mult? Oricum, am sa mai fac pana imi iese asa cum trebuie. Multumim pt. reteta!

    1. @Eduard-nu stiu ce sa spun. Eu pe prima treapta a cuptorului las tava mare de la aragaz si tava cu paine o pun pe treapta din mijloc pe gratar. Bafta in continuare.

  88. Pentru Flyingroo.
    Poti te rog sa-mi dai si mi-e reteta de pizza despre care amintesti in coments?
    Multumesc, sa ai o zi buna.

  89. Mii de multumiri pentru reteta! Iese o paine foarte gustoasa, pufoasa si cu un pic de coaja…absolut delicioasa. Am facut-o azi de doua ori, pentru ca s-a mancat imediat.
    Eu am folosit in loc de drojdie uscata 25 g de drojdie proaspata, pe care am faramitat-o direct in faina, iar faina a fost no-name, direct de la moara:) Aluatul a crescut fooooarte frumos si a iesit destul de maricica.
    Sigur voi mai incerca si celelalte retete de paine de pe blog, insa deocamdata aceasta va fi cap de lista.
    Multumesc frumos inca o data!

    1. @Laura-ma bucur daca-ti place. Eu fac foarte des si nu se ccmpara cu painea din comert, mai ales acum vara cand este foarte cald. In plus merge foarte repede si nu necesita framantare. Toate cele bune.

  90. salut.azi am gasit reteta si m-am si pus pe treaba. am doar 23 de ani, e prima mea tentativa de facut paine, si vreau sa zic ca mi-a iesit la fel ca in poza, si sper ca si acelasi gust. ma bucur f tare si de acum fac economie la paine. bissous din franta unde painea se va face ca la mama ei acasa

  91. SUPER RETETA DE PAINE MI-A IESIT FFF BINE SI FF BUNA E A DOUA OARA CAND FAC PAINE SI PRIMA DATA NU MI-A IESIT CU O ALTA RETETA, DAR RETETA TA E FANTASTICA !!!!!!!!!! ITI MULTUMESC MULT PT RETETA ASTA DE PAINE AM SA O FOLOSESC DOAR ASTA E CEA MAI BUNA PAINE FETITA MEA O MANANCA GOALA , AM RAMAS UIMITA PT CA NICI NU SE ATINGEA DE PAINE PANA ACUM , MERSI DIN SUFLET !!!!!!!!!! * ELA DIN ITALIA *

  92. salutare ghiocel07, salutari tuturor, ma folosesc de vreo doua luni de aceasta reteta si inca nu am lasat nici un comentariu, dar constiinta nu ma lasa, asa ca a trebuit sa intru sa multumesc celor ce se cuvine, in cazul de fata: ghiocel07, mii de multumiri
    as vrea sa comentez putin aceasta paine, si as incepe cu un „defect” sau „partea proasta”, cum zicea si varu sandel intr-o melodie caci: orice lucru in viata are o parte buna si o parte rea (parte proasta), avea dreptate, la fel si aceasta paine are un singur defect, anume: este prea buna drept urmare se mananca prea multa, asta este.
    eu locuiesc in sp impreuna cu familia, painea lor ce se vinde aici nu ne place, au anumite brutarii care fac asa zisa: pan de agua, este singura acceptabila la gust dar foarte piperata la buzunar, asa ca eu am decis sa-mi fac singur paine noastra cea de toate zilele.
    de meserie sant zidar, asa ca repede mi-am construit un cuptor, n-a fost greu pt ca e de domeniul meu, dar paine inca nu am facut in viata mea, insa bine stim ca in toate este un inceput, o „prima oara”, nu mi-a ramas decat sa incerc. am dat repede o cautare pe net: reteta paine pe vatra, m-am uitat peste mai multe retete si am decis sa o incerc pe aceasta. am incercat-o, ne-a placut, am repetet-o si o repet de doua ori pe saptamana, in fiecare marti si sambata i-mi dedic ceva timp pt a obtine painea adevarata. eu am multiplicat reteta x 10, asa ca folosesc 4kg faina alba din supermarket, 2,4 litri apa calduta, 80 g sare mare, 100g zahar, 350 ml ulei de floarea soarelui si 200 gr drojdie proaspata. daca mai e nevoie de foarte putina faina in timpul framantatului. eu procedez in felul urmator: aprind focul in gura cuptorului si cand este bine aprins i-l mut in mijloc, si pun lemne(butuci de vita-de-vie) cam un brat bun si-l las sa arda, intre timp ma apuc de aluat: faina o pun intr-un lighean mare, iar toate celelalte le dizolv in apa calduta, primadata sarea, apoi zaharul, apoi drojdia si la urma uleiul, solutia astfel obtinuta o rastorn in mijlocul fainii si incep a amesteca, amestec pana intra toata apa(solutia) in faina dupa care o rastorn pe masa si incep a framanta cca 8 chiar 10 min. iar apoi o pun din nou in lighean si o las la dospit exact 40 min. cand lemnele au terminat de ars imprastiu jarul pe toata vatra cuptorului si tot odata inchid clapeta de tiraj al fumului, in acest fel cuptorul se incinge mai tare ca si cu focul. dupa 40 de minute aluatul si-a dublat volumul chiar mai mult, i-l rastorn pe masa, i-l impart in 5 parti egale a cate 1,4 kg fiecare, iau la „virguit” fiecare bucata in parte, inca nu pot cate doua odata precum brutarii dar cu timpul sper sa reusesc, fiecare bila cand e gata o trantesc cu putere pe o frunza de varza, si o si mai apas (latesc) putin, le acopar si le mai las 15 min, in acest timp scot tot jarul din cuptor si-l inchid din nou, trecute cele 15 min umezesc cu o pensula fiecare coca si le crestez in forma de # , (eu nu le pudrez cu faina), la bagatul in cuptor prind de frunza de varza o trag usor pe paleta si printr-o miscare usoara o las unde vreau eu in cuptor cu tot cu frunza, la fel si celelalte patru, inchid cuptorul si astept 40 de min, deja se simte mirosul, deschid sa-i vad culoarea si cand apare maroniul acela frumos o scot si din nou cu pensula uda inca sfaraie cand o umezesc, apoi le pun pe cant sa se raceasca incet, este bine sa treaca vreo doua ore inainte de a incepe o paine.
    spunea cineva intr-un comentariu mai sus ca i se sfarama a doua zi, a pus si ulei si tot i se sfarama, n-a uitat sa puna zaharul?, eu cred ca zaharul o leaga asa bine si nu-i da nici voie sa faca acele gauri mari.
    vreau sa va spun ca si partea de jos arata foarte foarte frumos, de la frunza de varza ramane ca un copacel, deocamdata si inca o luna am varza in gradina, mai incolo o sa fiu nevoit sa cumpar, sau s-o pun direct pe vatra cum era intentia mea initiala.
    as vrea sa postez si niste poze dar nu stiu cum si daca am voie, oricum va asigur ca este prea buna, va sfatuiesc sa o incercati si POFTA BUNA vine de la sine

    1. @mitica-sa-ti fie de bine painica. Poate lasi zidaria si te apuci de copt paine. Sigur le-ar placea si spaniolilor…..Aici nu se pot pune poze dar poti pune pe Facebook, chiar as fi curioasa sa vad cum ti-a iesit. Toate cele bune si poate mai incerci si alte retete. Sunt la fel de usor de facut.

  93. Pentru prima data in viata mea am ales sa fac paine si am cautat o reteta foarte simpla si am gasit-o pe a ta. Am incercat-o si am avut emotii pana am scos-o din cuptor…delicioasa, mirifica, tatal meu care e un pretentios cred ca ar fi mancat-o singur pe toata, ii place coaja rumena. Multumesc din suflet pentru reteta. Eu mananc paine goala :D -eu am pus si seminte de in deasupra sunt bune si sanatoase. Pofta maaare!

  94. Ghiocel pt mine esti o zana minunanta :) WooooooooooooooWWWWWWWWW!!!!!!!!!!! é super reusita!!!! multumesc foarte mult pt reteta!!! sunt ani de cand incerc aluatul de paine dar nu imi iesea nici o data!! acum da painica :D super, super, super!!!!!! Am 25 de ani, este prima oara cand imi iese painea ca la bunica :) sunt super bucuroasa, multumesc foarte mult de reteta este grozava! o imbratiseara

    PS: imi cer scuze daca gresesc in scris dar è mult de cand nu mai sunt in romania si am invatat putin acolo :) paaaaaaaaaaaa!!!!!! mersi inca o data de reteta! am salvat situl tau in preferati :)

    1. @Roxana-ma bucur daca-ti sunt de folos. Toate retetele mele sunt simple si scrise pe intelesul tuturor. Te astept sa incerci tot ceea ce doresti. Sa-mi spui daca esti multumita. Pupici de aici de departe.
      PS. nu-ti fac probleme cu scrisul in limba romana, sunt altii care termina si facultatea in Romania si nu stiu sa scrie…..Important este ceea ce vrei sa transmiti.

  95. am facut si eu aceasta reteta ,dar coca nu prea a crescut ,am facut si cantitate dubla k vreau sa fac 2 paini ,este normal sa nu creasca,?a crescut dar foarte putin

    1. @Miha24-imi pare rau ca nu a crescut aluatul. Poate cauza sa fie faina sau drojdia, in rest daca ai respectat pasii este imposibil sa nu-ti iasa. Uite aici si alta reteta, de fapt aceeasi numai cu lapte in loc de ulei. Acum asa fac. Eu folosesc faina alba de la Lidl, este foarte buna.

  96. eu am inceracat painea aceasta iarna trecuta cand am ramas inzapeziti,este un deliciu si culmea imi iese de fiecare data,acum sotul mi-a zis asa razand…ca vine iarna,oare ce vrea sa spuna?…

    1. @cristina-sigur vrea paine…..Eu fac mereu, m-am specializat deja. In loc de ulei pun lapte (4 linguri de lapte si 250 ml apa, turnate o data peste faina si mestecata energic pana se incorporeaza toata faina cu drojdie, sare si zahar)

  97. foarte buna aceasta reteta, inainte de a o incerca painea nu imi iesea nicicum…tot timpul era ca si cauciucul,dar cu acesta reteta mi-a iesit pufoasa si foarte bunaaaa

  98. Sarumana pentru reteta! A iesit excelenta – si e doar a doua experienta din viata mea in ale framantatului:)

    1. @Andreea-cu mare drag. Ma bucur ca-ti plac si reusesc preparatele facute dupa retetele mele prezentate, spun eu destul de bine. Numai bine.

  99. Desi nu stiam reteta de paine, pana sa citesc aici, totusi am incercat. Ce mi-a iesit? Doua painici mici, dar incredibil de grele si destul de tari. Bine ca le-am putut manca si asa. In ce priveste gustul? Ceva divin. Chiar asa cum au iesit, erau de mii de ori mai bune painicile mele decat cele din comert. Dar nu m-am lasat. Azi am facut o alta coca, cu masurile din ochi (sincer, nu stiu cum sa masor, dat fiind ca nu am cantar) iar coca a iesit foarte bine. Am lasat-o la crescut, iar peste 30 de minute o bag la cuptor. Cred ca si data trecuta ar fi iesit bine daca as fi incalzit bine cuptorul, lucru pe care atunci nu l-am facut.
    Va recomand sa mancati numai paine de casa. Pe langa gustul divin, aveti si satisfactia unei paini facute de voi, efortul este minim, cheltuieli minime si siguranta unui produs sanatos.
    Mult succes si multumesc „ghiocel07”!

  100. Azi am refacut painica dupa aceasta minunata reteta,mi-a iesit super buna,felicitari si LA MULTI ANI cu sanatate!

  101. Sunt pe punctul de-a pune-n cuptor coca(aluatul)…Doamne ajută! Sunt o novice, în materie de preparate de-l genere, dar rețeta asta mi-a stârnit interesul…E simplu chiar și pentru mine care am două mâini stângi, când e vorba de făcut pâine! Mulțumesc mult! Revin …după ce-o scot din cuptor…
    La mulți ani fericiți!
    Un an 2013, așa cum vi-l doriți!
    Un gând bun, o vorbă pe măsură și-un zâmbet din toată inima!
    Sănătate, iubire, înțelegere!

    1. @Cristina-sigur vei face o paine buna. Si cu cat faci mai multe cu atat vor reusi mai frumoase si mai bune. La multi ani si tie si numai bine in noul an.

  102. Am dat intamplator peste site si mi s-a facut pofta de paine de casa. Am toate ingredientele mai putin drojdia uscata. Am drojdie de la Lidl, dar nu de aia uscata. Cum ar trebui sa fac cu ea? Se amesteca la fel ca si cea uscata direct cu faina? mentionez ca nu am mai facut paine de casa. Astept cu nerabdare raspunsul! Multumesc!

    1. @ovidiu-un plic de drojdie uscata este echivalentul a 25 g drojdie proaspata. Pune drojdia intr-un castronel, adauga zaharul si 2 linguri de lapte caldut, amesteca si lasa pana se umfla, apoi pune-o in vasul cu faina, mai pune 2 linguri de lapte si 250 ml apa. In rest la fel. Nu am facut cu drojdie proaspata dar cred ca este ok. Daca este prea moale aluatul mai pui faina. Incearca, nu are cum sa nu reuseasca. Spor la treaba si astept sa vad cum ti-a iesit painica.

  103. In sfarsit am reusit sa fac singurica paine de casa! Am respectat instructiunile si sunt mandra de painita mea pufoasa si molcuta!
    Prea buna, prea frumoasa, prea ca acasa !

    Imbratisari cu drag !

    1. @mihaela-ma bucur ca esti multumita de painica pe care ai facut-o. Sunt sigura ca o sa mai faci. Eu m-am obisnuit si cumpar din ce in ce mai rar paine de la magazin.

  104. Salut la toata lumea
    dupa ce tot am incercat la masina de paine (care merge destul de bine)am incercat alta varianta: am respectat instructiunile de la masina de paine dar la momentul coacerii am scos aluatul si l-am pus intr-un vas jena si zbang la cuptor, a iesit superrrrr!!!!

  105. Reteta este foarte buna! Mi-a iesit si mie, cu toate ca am facut maiaua cu drojdie proaspata. Este atat de buna incat mi-a ramas ”intiparit” gustul in gat si as manca in continuu. :)) Bafta in continuare! :)

  106. Abia aștept să încerc mâine rețeta, dar…e neapărată nevoie să pun drojdie uscată? Care ar fi diferența între drojdia uscată și cea poaspătă?

    1. @ioana-merge si echivalent drojdia proaspata, faci o maia din drojdie, zahar si putin lapte caldut. In rest totul este identic.

  107. bunaseara sunt barbat si acum am framantat si eu pt prima oara. sa vedem ce iasa, am pus-o la crescut.

    1. @nicu-abia astept sa vad cum ti-a reusit painea. Chiar daca din prima nu este chiar pe placul tau, a doua sigur va fi.

  108. Chiar acum m-am apucat de paine, am lasat aluatul sa creasca. Totusi, am o nelamurire: de ce spui ca trebuie acoperit cu folie de alimente (presupun ca folie de plastic, transparenta), caci eu am vazut sa se acopere tot timpul cu un servet ? Voi reveni cu detalii :)

  109. buna tuturor:
    am si eu o dilema: am achizitionat un aparat de facut paine acum 2 luni, am incercat diferite retete, am incercat-o si pe cea de sus, gustul este divin, dar problema mea este ca se sfarama rau de tot a doua zi :( PLS HELP multumesc anticipat :*

  110. Foarte foarte buna…tocmai ce s-a racit si am gustat-o (cred ca o sa fac mai des). Iti multumesc pentru ca ai postat reteta, s-a meritat. Pupici

  111. Multumesc, a iesit tare buna! Am facut si a doua oara, urmand sfatul cuiva de mai sus si am adaugat si cartofi fierti si sfaramati, a fost la fel de buna :) Si chiar ati avut dreptate in legatura cu folia alimentara !

    1. @Mihai-ma bucur ca ti-a reusit. Eu o fac in continuare numai cu lapte si fara cartofi, este din din ce in ce mai buna.

  112. Deci gata, nu mai fac nicio paine, niciodata. Stric faina si toate ingrendientele degeaba. Si Doamne.. atatea retete pe net despre cum sa faci o amarata de paine si toate diferite. Mi-a luat o ora sa ma decid ce reteta sa urmez. Am urmat-o pe aceasta, atras de poza care daca n-a fost editata in Photoshop, felicitari, arata foarte gustoasa! :D
    Pana la aluat (zic eu) am reusit. Am framantat la el pana a ajuns elastic, cum ati spus dumeanvoastra, insa n-a crescut cand l-am pus la dospit. :( Era.. saracutul de el, cum arata, daca-l vedeati, vi se facea mila. :( In fine l-am pus in cuptor, si cand l-am scos, mhm.. acceptabil. Adica la gust e bun (sau poate mi-era mie prea foame ca n-am mancat nimic azi) insa repet era mica, n-a crescut aproape deloc. Poate trebuia sa pun mai mult.. suflet in el. Nu stiu sigur unde am gresit.. :/ Data viitoare imi iau un hamburger cu de toate si o bere. Si am rezolvat foamea pe o zi. :D
    Anyway, a fost totusi o experienta.. Sarut mana doamna.. :)

    1. @Alt_Mihai – imi pare rau ca nu ti-a reusit painea, probabil faina sa fie de vina sau poate drojdia, nu stiu ce sa spun. Eu fac foarte des si nu am intampinat probleme. Daca ai citit comentariile ai vazut ca este o reteta foarte apreciata. In ceea ce priveste fotografiile sunt in stare bruta, „neshopate”….Important este sa nu-ti pierzi speranta si sa mai incerci. Numai bine!

  113. Stimata D-na, am un cuptor Gorenje electric si dau la 190 de grade si nu imi iese. Am vazut ca in specificatiile tehnice exista si un buton ceva cu aburi, nu imi dau seama, plus ca am folosit faina de la Penny tip 405 si drojdie la plic. Care sa fie cauza? Imi iese foarte tare si abia dupa 2 ore la 190 de grade o scot din cuptor cu coaca fffff tare. Ce ma sfatuiti? In Germania nu gasesc drojdie la plic, ca sa zic asa. Va multumesc.Astept un raspuns pe maill sau dece nu, chiar pe site.

    1. @Robert-eu folosesc faina tip 000 si drojdie de la Dr.Oetker (7 grame). Nu stiu ce sa spun despre cuptor, eu coc la foc mediu pe treapta de mijloc a cuptorului si cu o tava pe treapta de jos. Pun tava si urmaresc cand este coapta painea deasupra, adica are coaja frumos rumenita. Atunci este gata. Daca se tine mai mult in cuptor se intareste. Poti sa faci si testul cu scobitoarea. Succes!

  114. Am facut reteta si iese super buna. Am pus in plus ulei (vad ca la o doua varianta nu ai mai scris nimic de ulei, Ghiocel..) eu am pus ulei , ca tine painea mai mult si e mai gustoasa uleioasa (parerea mea) :) Si am facut cantitate dubla si a iesit o frumusete de paine. Secretul este sa o lasati mai mult sa creasca, eventual chiar in cuptor, la temeperatura de 50-70 de grade.

  115. Pt. Robert> eu am pus drojdie proaspata, circa 25 de grame la 400 de grame de faina. Cuptorul l-am tinut la 50 de grade pt crescut coca si apoi l-am dat pt coacere la 170. Am pus tava pe gratarul al doilea de jos. Mie asa mi-a iesit frumoasa :)

  116. ceau,as vrea sa fac si eu reteta asta dar am cuptor electric si cu ventilatie automata si nu stiu cum fac cu focu,dau numai jos,sau si jos si sus?cum incalzesc cuptorul,si la cate grade?te rog ajuta-ma ca mi se pare excelenta reteta,mersi mult si astept raspunsu tau

    1. @marianne-imi pare rau, eu am cuptor pe gaz si coc la foc mediu spre mic, cu flacara jos. Tava o pun pe treapta doua pe un gratar, pe treapta unu las tava de la aragaz (goala). Parerea mea este sa incerci numai cu focul de jos, la 180 g. Daca nu-ti iasa din prima nu fi dezamagita si mai incearca. Important este sa fi atenta cand incepe sa miroase in bucatarie a paine calda, deschizi cuptorul si daca este coaja rumena atunci e gata. La inceput eu faceam testul cu o frigaruie….pe urma m-am obisnuit si stiu cand este gata. Spor la treaba, painea este o minune.

  117. Draga ghiocel07, reteta ta de paine este extraordinara, mersi foarte mult, eu am mai facut si alte retete, mie mi-au reusit toate, dar asta e foarte buna pt piine alba normala ..,am incercat si cu faina neagra si cereale iti voi spune cum a iesit, mersi din nou, pe curind.
    Ps.daca mai ai alte retete ca vreau sa stiu cum te gasesc, aceasta am gasit-o intimplator!

  118. M-am intors sa iti spun ca a iesit foarte buna si piinea neagra,cu seminte,eu o fac la cuptor electric cu ventilatie la 190/200,grade, e perfect,ciao pe curind!

    1. @popovici-dacă respecți cantitățile din reteta, aluatul o să fie numai bun pentru o pâine minunată. Un aluat nu foarte vârtos, maleabil și ușor de prelucrat

  119. si eu fac paine din reteta cu 750 gr.faina, 2 lingurite de drojdie uscata 2 lingurite sare 600ml apa. O las la crescut 12-18 ore acoperita ccocu folie. O coc in cuptorul preincalzit, intr-un vas de yena preincalzit, cu capac, la 350 F, pe treapta 3 de la cuptor. iese buna dar jumatate este miezul lipicios. Dece ? Am schimbat faina, am schimbat drojdia, dar degeaba si nimeni nu ma poate ajuta. Poate aveti vre-o idee .
    Va multumesc
    Anca

    1. @Anca-după părerea mea este prea multă apă, la 750 g făină ar trebui cca 475 ml apă, un plic și jumătate de drojdie și zahăr….. Încearcă rețeta mea și spune-mi dacă ți-a reușit.

  120. Multumesc mult pentru sfat. Aseara nu am dormit din cauza asta. Am sa incerc asa cum mi-ai spus si o sa-ti scriu. Eu deocamdata sunt in Canada si folosesc faina obisnuita. Azi am facut reteta de 576gr faina cu 454 ml. apa. 1 lingurita 1/2 drojdie si 1 lingurita 3/4 sare O sa vad cum a iesit si o sa-ti spun. Am copt-o la 350F o ora.
    Multumesc inca o data
    Anca

    1. @Anca-după părerea mea este prea multă apă. Eu la 400 g făină folosesc 250 ml apă. Spor la bucătărit.

  121. Am facut 3 paini dupa reteta de mai sus, toate 3 au iesit fenomenale ! Eu locuiesc in USA, unde faina are continut de gluten si proteine mult mai mic decat faina din Romania, asa ca am folosit faina canadiana FOUR ROSES, care e facuta din red hard spring wheat, similara cu graul din Romania. Am gasit-o la un magazin Asiatic, daca va puteti imagina. Faina similara cu cea canadiana sau romaneasca se gaseste in USA la King Arthur Flour store in NH ( sau on line), dar e foarte scumpa; trebuie sa aiba cam cel putin 14 grame de proteine.
    In orice caz, recomand reteta de paine; mi-a iesit painea cum e cea facuta la brutariile din Transilvania, cum mancam cand eram mica si fugeam in pauze la brutaria de langa scoala si mancam panea goala, putin cate putin, in timpul orelor, cand mi-era foame (ce amintiri !).
    Am incercat doua variante, una folosing ulei, si una cu cantitati similar de lapte (in loc de ulei). Au iesit amandoua foarte bune, dar cea cu ulei e mai autentica, iese painea in suvite, in timp ce painea facuta cu lapte, desi e mai buna la gust pentru ca e un pic mai dulce, nu e asa de legata; in orice caz, amandoua sunt extraordinare !
    Am incercat dospirea si la rece in frigider (cel putin 12 ore), si la cald (40-60minute), fara nici o diferenta in resultat (din ce am citit, daca o faceti la cald, sa nu lasati painea mai mult de o ora la dospit, ca altfel se amareste).
    Am folosit la ultima paine drojdie uscata expirata acum 4 ani, si tot a crescut.
    Daca folositi drojdie uscata, nu trebuie pornita cu cea proaspata, numai adaugata la faina.
    Dupa ce coca a crescut, o framant un pic, ca sa iasa bulele de aer, dar coca se face din nou mica si trebuie asteptat sa creasca; ca sa asigur rezultate bune, dupa accea, si deci inainte de a o pune la cuptor la 450F-480F, o pun la 200-225F pentru a jumatate de ora, ca sa creasca la loc, apoi o pun 30 minute la la 450F pt jumatate de ora, acoperita, apoi inca 10 minute neacoperita, ca sa se rumeneasca si sa faca coaja.
    Cand o scoateti din cuptor, lasati-o sa se mai raceasca un pic inainte sa o taiati, ca sa nu se inmoaie la mijloc.
    Cand faceti coca, masurile de apa sunt aproximative, conteaza sa fie atata faina si apa cat sa nu se mai lipeasca coca de degete, dar sa fie inca moale si nu tzapana. Urmatoarea paine voi incerca cu faina integral, unde voi aplica principiul de mai sus.
    Mult success.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *