Diplomat cu piscoturi

Cum de Martisor i-am facut sotului meu un tort care i-a placut foarte mult, m-am gandit sa-i fac unul si soacrei mele de 8 Martie. Pentru ca ea era o foarta priceputa in ale prajiturilor, am avut ceva emotii, dar se pare ca a reusit bine, i-a placut aceasta surpriza. Oricum era ceva mai deosebit fata de traditionalele torturi, lucru pentru care multumesc doamnelor de pe forum de unde am preluat reteta. Am adaptat-o putin si o postez aici pentru amatoare, desi nu face parte din caietul mamei.

Ingrediente:

  • 20 g gelatina (doua pliculete)
  • 5 oua
  • 1 cutie compot ananas si un borcan de compot de piersici
  • 1/2 l lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 300 g zahar
  • 500 g frisca (Meggle-Creme patisserie)
  • un pachet mare de piscoturi

Mod de preparare: Se pune gelatina la inmuiat in zeama de compot de ananas sau putin lapte. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia, praful de budinca, laptele. Amestecul se fierbe la foc mic amestecand continuu ca sa nu se prinda de cratita. Cand are consistenta unei smantani se ia de pe foc se adauga gelatina dizolvata in zeama de compot sau lapte, albusurile batute spuma, se amesteca si apoi se pune la racit. Se mai amesteca din cand in cand. Cand e racita crema,  se adauga frisca batuta spuma tare. Crema nu trebuie a fie tare, dar nici foarte moale. Trebuie sa curga si sa se aseze printre fructe.

Intre timp se pregateste o cratita.

Se umezeste o bucata mare de folie alimentara si se pune in cratita. Piscoturile se trec una cate una prin zeama de la compotul de ananas si se aseaza drepte in cratita. Pe fundul cratitei se aseaza ananas din compot si piersici tot din compot. Apoi se pune jumatate din cantitatea de crema, se pun din nou fructe apoi din nou crema, un rand de piscoturi si restul de crema. Deasupra se acopera tot cu piscoturi. Se acopera cu folie si se tine in frigider pana a doua zi. A doua zi cand crema s-a intarit, se desface folia, se pune o farfurie sau un platou si cu o miscare brusca se rastoarna tortul, se scoate folia si e gata. Se poate si orna cu frisca, dar este foarte spectuos si asa. Se poate lega cu o panglica colorata pentru aspect.

21 de comentarii la „Diplomat cu piscoturi”

  1. Super tort.Eu il fac si cu alte fructe (incercati vara cu ananas din compot si visine proaspete – scoateti samburii si scurgeti),si cu mandarine si kiwi,etc.Pentru familia mea e tortul preferat.

  2. @doinita-am facut zilele astea cu kiwi si ananas in forma de chec. Adevarul este ca e un desert bun, racoros, usor de facut si nu dai gres cu el. Multumesc pentru idee. Ma gandeam acum la unul cu capsuni. Studiez problema si postez.

  3. Am facut tortul de SFINTELE PASTI si a iesit super.Pt. cele care nu stiu exact cum se procedeaza cu gelatina (a fost si cazul meu);am pus gelatina (20 gr) intr-un pahar, peste ea am turnat 120 ml.lapte, am amestecat putin si am lasat 10 min,apoi am incalzit-o la foc mic pana s-a topit (sa nu lasati sa fiarba).Apoi am turnat-o peste restul si am urmat reteta…..Aspectul e de nota 10, ce sa mai zic de gust? Si e usor de facut. Multumim pt. reteta.

  4. buna..am nevoie de un raspuns urgent,piscoturile de pe marginea oalei sunt si ele inmuiate?multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *