Cozonac RosenKranz

Am primit pe mail aceasta reteta si cautand pe net am gasit-o si pe foarte multe bloguri (Sarea in bucate, Arome si culori, Gabriela’s blog si poate pe multe altele. Adevarul este ca arata bine, din cauza zaharului ars se numeste Kranz, iar doamna nemtoaica careia-i apartine reteta originala poate se numea Rosa.

Ingrediente: 400 g faina, 2 oua intregi, arome (eu am pus esenta de rom si de portocale), un praf de sare, 110 g lapte, 1 pachet brojdie uscata (sau un cub proaspata), 3 linguri de zahar pentru lapte, 130 g de unt, 6 linguri de zahar pentru unt, 10 – 12 linguri de zahar pentru caramel, nuca tocata, cacao, scortisoara (depinde ce aveti prin casa).Ingredientele

Mod de preparare: Se caramelizeaza cele 10 – 12 linguri de zahar, cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratiţe.

Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.

Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil. Se framanta putin, cca 10 -15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat.

Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca 1 cm grosime.

Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar. Se presara nuca si se preseaza usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt (eu am pus si putina cacao).

Se ruleaza

Se taie in 6- 7 bucati.

Care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.

Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora.

Se recomanda o cretita cu diametrul de 24 cm. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel. Se coace timp de 35 -40 minute, la 180 grade Celsius.

REGULA DE BAZA
Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou, altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.

Este un cozonac rapid, de efect, pufos si crocant in acelasi timp. Este deosebit.

11 comentarii la „Cozonac RosenKranz”

  1. Peste galbenusurile frecate se pun 3 lingurite bicarbonat de sodiu stinse cu otet. Sirop. Se pune zaharul cu apa sa fiarba aici trebuie sa folositi un vas mai mare se lasa la racit si apoi se adauga in el esenta de rom sau chiar rom daca aveti si 1 lingurita cacao.

  2. Reteta e grozava, gustul divin, dar cozonacul tau nu e rasturnat cu fundul in sus.
    Partea de deasupra e mai mult decat evident ca a fost deasupra si in cuptor (forma, modul in care a crescut….)
    Oricum, felicitari!

  3. Am facut si eu cozonac dupa reteta aceasta, la fel primita pe mail de la cineva. Probabil am gresit undeva pentru ca aluatul era mult prea uscat si a trebuit sa completez cu lapte. Oricum gustul a fost bunicel si arata bine.

  4. Astăzi l-am făcut. Este în cuptor. Singura problemă, ca si la AMALIA, un aluat prea uscat: am mai pus lapte. Aveţi vreo reţetă PEREFCTĂ? Am urmat-o pas cu pas, de la ingrediente ţinute la temperatura camerei, pînă la sfîrşit. SPER să iese ok. Mulţumesc.

    1. @vaideș manuela-acum totul depinde și de făină. Am văzut rețete și cu 350 g făină. Mie cu făină mai puțină mi-a ieșit prea moale. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *