adaos pentru mâncăruri, varianta 1

Ingrediente: 500 g legume la alegere (morcovi, pătrunjel, praz, cartofi, dovlecel), 1 lingură ulei de măsline, 150 g sare

Mod de preparare: Se curăță și taie legumele în cuburi foarte mici.

Se pun într-o tigaie cu ulei, se amestecă și se călesc la foc mediu.

De îndată ce legumele încep să se înmoaie se adaugă toată sarea.

Se ridică focul și se amestecă pentru a se evapora toată apa, atenție să nu se prindă de vas.

De îndată ce apa s-a evaporat complet, se ia tigaia de pe foc, se lasă legumele să se răcească după care se mixează obținându-se un piure.

Se repune piureul pe foc la temperatură medie. Se amestecă des și se lasă să se usuce în continuare.

Când amestecul dă impresia că este uscat, se dă tigaia la o parte de pe foc. Se răstoarnă piureul de legume pe hârtie de copt așezată pe un fund de lemn se întinde cu o spatulă pentru a obține un dreptunghi de cca 1,5 cm grosime. Se acoperă cu altă hârtie și se pune congelator.

După 5-6 ore se scoate tava din congelator și cu un cuțit ascuțit se taie cuburi după preferință.

Se repun bucățile la congelator până a două zi când se pun despărțite prin hârtie de copt în caserolă, se acoperă cu capac și se țin la congelator până la utilizare.

Atenție, la folosirea în preparate (ciorbe, tocănițe, pilaf) se va ție cont că aceste cuburi de legume sunt destul de sărate.

PS. Se pot folosi orice legume dar cartoful trebuie să fie mai puțin de jumătate din greutatea totală. Pentru o cantitate mai mare se păstrarea proporțiilor. Cantitatea de sare deși mare este absolut necesară, ajută la deshidratarea legumelor într-un timp scurt. Rețeta este de pe un sait italian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.