Cozonac cu cacao și rahat

Ingrediente: 500 g faină, 100 g zahăr, 1/2 linguriță sare, 25 g drojdie proaspătă, 3 gălbenușuri, 250 ml lapte, 75 g unt topit, vanilie, rom. Pentru uns: 1 gălbenuș, 1 lingură lapte

Mod de preparare: Prima dată se face maiaua. Se desface drojdia cu o linguriță zahăr, o linguriță lapte călduț și o linguriță făină. Se lasă la loc călduț până creste și face „mărgeluțe”. În bolul mixerului se pune făina cu sarea. Se pornește mixerul. Se adaugă maiaua (drojdia activată), ouăle bătute ușor și laptele călduț în care s-a dizolvat zahărul. Treptat se adaugă untul topit și aromele. Se mixează până se obține un aluat care nu se mai lipește de vas sau mână dacă aluatul se frământă manual.

Se pune aluatul într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și prosop și se lasă la crescut până-și dublează volumul.

A crescut foarte frumos :)

Între timp se pregătește umplutură. Se amestecă 2 linguri de zahăr tos cu 2 linguri de cacao și se taie rahatul cubulețe. Se poate folosi orice umplutură după doriță: nucă, mac, ciocolată…..

Se împarte aluatul în două. Fiecare bucată se întinde cu mâna pe planșeta unsă cu ulei, se presară amestecul de cacao, bucățelele de rahat și se rulează.

Se împletesc rulourile și se pun în tava tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă mare de cozonac (15/30/10).

Se lasă la dospit o oră, se unge cu gălbenușul bătut cu lapte.

Cozonacul se coace la foc mediu pentru cca 45 minute, până trece testul cu scobitoarea și este frumos rumenit. Dacă prinde culoare mai repede și nu este copt la interior se pune deasupra o bucată de hârtie de copt.

Se scoate pe grătar să se răcorească.

După care se taie felii și se servește cu poftă :) Eu nu am avut răbdare și l-am gustat. Delicios!

Rețeta aparține Violetei de pe Caietul cu rețete, doar că ea a făcut doi cozonaci umpluți cu cremă de nucă. Mulțumesc Violeta pentru rețetă, cozonacul este foarte pufos, aromat și pufos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.