Tort de mere cu cremă de zahăr ars

Ingrediente zahăr ars: 600 g mere, 150 g zahăr tos

Ingrediente pentru cremă: 5 ouă, 150 g zahăr tos, 600 ml lapte, puțină sare, esență de vanilie

Ingrediente blat: 3 ouă, un pic de sare, 2 linguri zahăr tos, esență de vanilie, 2 linguri făină, 1 lingură cacao

Mod de preparare: Se curăță merele se coajă, se scoate cotorul și se taie felii/bucăți. În vasul în care se face tortul (al meu are diametrul de 21 cm) se topește zahărul la foc mic, cu mare atenție să nu se ardă. Se așează merele și se pune cratița în cuptorul încălzit la temperatură medie până merele se înmoaie puțin. Între timp se face crema de zahăr ars. Se mixează ouăle cu un strop de sare, zahărul și esență până se topește zahărul și compoziția devine o cremă albă și pufoasă după care se toarnă încet laptele, mixând la viteză foarte mică.

Se scoate cratița cu mere din cuptor și se toarnă crema obținută. Se reintroduce cratița în cuptor și se lasă cca 40 minute, până crema se desprinde de pe marginea formei.

Cât se coace crema se face blatul. Se mixează ouălor cu un strop de sare, esență și zahăr până-și triplează volumul după care se adaugă făina și cacao și cu mișcări ușoare se încorporează. Compoziția se toarnă peste crema de zahăr ars și se coace la foc potrivit până trece testul cu scobitoarea.

Se lasă tortul în cratiță/formă până este complet rece după care se pune o farfurie peste și se întoarce cu grijă. Se reintroduce cratița în frigider pentru câteva ore după care se scoate cratița și se poate servi tortul simplu sau cu frișcă.

Ideal este o cratiță înaltă de 16 cm, a mea este de 10 cm fapt pentru care mi-a rămas compoziție pentru încă un tortuleț :)

Mulțumesc Iuliana pentru rețetă. Pe blogul ei găsiți și fotografii pentru fiecare etapă de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *