Prăjitură cu vișine din compot

Ingrediente: 4 ouă mari, 200 g zahăr fin, 200 g făină, 250 g unt,  2-3 linguri cacao, esență de vanilie, 1 plic praf de copt, un praf de sare, un borcan de vișine fără sâmburi

Mod de preparare: Se separă ouăle. Se mixează gălbenușurile cu zahărul și vanilia la viteza mare, până își dublează volumul și nu se mai simt granulele de zahar. Se adaugă untul topit și se amestecă. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Separat se bat albușurile spumă cu un strop de sare. Se adaugă albușurile peste compoziția de ouă, se încorporează ușor cu o spatulă.

Se iau din aluat 2-3 linguri în care se pune cacao. În tava pregătită (23/23 am folosit eu) se pune aluatul cu vanilie, deasupra se pun grămăjoare din compoziția cu cacao. Cu o frigăruie se marmorează prăjitura.

Se scurg vișinele din compot, se dau prin făină și se așează peste prăjitură.

Se coace prăjitura 35-45 min sau până este rumenită și trece testul cu scobitoarea. Se lasă prăjitura să se răcorească în tavă și apoi se răstoarnă pe un platou.

După cum se vede a crescut foarte frumos.

Se servește simplă sau pudrată cu zahăr!

PS. Și acum să vă povestesc pățania mea. Eu am folosit ulei în loc de unt topit (așa cum se menționează în rețetă: „poți înlocui cele 250 g unt cu 250 ml ulei de floarea soarelui”) ceea ce pentru mine s-a dovedit inițial un dezastru. Uleiul nu s-a încorporat bine în gălbenușuri iar aluatul avea o structură compactă destul de uleioasă. După ce am pus albușurile bătute spumă aluatul s-a mai înmuiat dar nici pe departe să curgă, precum o compoziție de pandișpan și din rețeta originală. În cele din urmă am așezat aluatul în tavă, am pus și partea cu cacao, am așezat vișinele și la cuptor cu ea. Fie ce-o fi! Când a fost gata am observat că nu a fost chiar un dezastru. Sfatul meu este să respectați ingredientele cu care prăjitura a fost realizată de autoare, nu cele din erată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.