Covrigei cu unt

Ingrediente: 250 g unt, 3 gălbenușe, 2-3 linguri smântână, 450 g făină, 200 g telemea sărată, puțină sare, un plic praf de copt

Mod de preparare: Se mixează untul spumă, se adaugă gălbenușele și 2 linguri de smântâna urmate de făina amestecată cu praful de copt. Toate se mixează, rezultând un amestec fărâmicios. Se pune telemeaua dată pe răzătoarea cu ochiuri mici și se continuă mixarea. Dacă aluatul este prea „nisipos” se mai adaugă smântână. Se scoate aluatul pe planșetă și se frământă puțin cu mână. În cele din urmă se obține un aluat care nu se lipește de mână, fiind foarte ușor de lucrat. Se împarte în 4 bucăți pentru a se lucra mai ușor. Fiecare bucată se întind într-o foaie de cca 3-4 mm grosime pe planșeta dată cu făină. Se taie cu forma specială de covrigei. Dacă nu aveți sau nu vreți să vă complicați puteți face „grisine”.

Se pun covrigeii în tavă pe hârtie de copt, se ung cu ou bătut, se presară semințe de chimen și se coc în cuptorul încins la temperatură medie pentru 8-10 minute, până sunt rumeniți. Se urmărește mereu cuptorul să nu ajungă covrigeii scrum :)

Pe blog sunt mai multe rețete de covrigei și sărățele, toate simplu de făcut, cu ingrediente la îndemână dar la fel de bune.

4 comentarii la „Covrigei cu unt”

  1. Draga Steluta ,pentru saptamana viitoare am in program sa fac covrigei ,rotite cu gem de caise si macese si cornulete, de pe site-ul tau : „retetelemamei.ro” , pentru nepotul meu care va incepe un al doilea semestru la Timisoara . Multumesc si ma bucur ca ai asa retete bune si imagini frumoase ! Si mai mult , sunt convinsa ca tu le-ai facut ,asigurandu-ma astfel ca sunt excelente ! Dana B. / 03 febr 2017 / .

    1. @Dana-mă bucur dacă-ți sunt de folos. Spor la treabă și succes nepotului în noul semestru. Te pup.

  2. Steluta, incerc si eu covrigeii tai dar nu m-am hotarat care reteta e mai buna?
    Cred ca cea cu unt dar cum ar fi fara telemea? Nu sunt prea sfaramiciosi sau daca se usuca repede?
    Te pup si multumesc pentru toate retetele tale!

    1. Draga mea, toate sunt bune și se păstrează foarte bine și o săptămână. Vezi că este i rețetă și fără telemea, dar pui unt in loc de untură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.