Cozonac cu picături de ciocolată

Ingrediente: 400 g făină, 1 plic drojdie uscată de la Dr Oetker, 2 ouă (gălbenusuri), 3 linguri ulei cald, 3 linguri zahăr, 300 ml lapte, 50 g stafide, 100 g picături de ciocolata, esență de rom, esență vanilie

Mod de preparare: Într-un castron se cântărește făina. Se face maiaua din drojdie, o lingură lapte călduț, o linguriță zahăr, o linguriță făină. Când  drojdia s-a activat se pune în castronul cu făină, se adaugă ouăle bătute cu un  praf de sare, zahăr și ulei.

Se toarnă uleiul și restul de lapte călduț. Se amestecă compoziția cu lingura, la nevoie se mai pune lapte sau făină, aluatul trebuie să fie mai moale. Se adaugă esența de vanilie, stafidele muiate în lapte cu esență de rom și picăturile de ciocolată. Se mai amestecă puțin aluatul astfel încât să fie înglobate toate ingredientele.

Se acoperă aluatul cu folie alimentară și un prosop curat și se lasă să crească cca 30 min, până aluatul își dublează volumul.

Se pune aluatul de cozonac într-o tavă mare de chec tapetată cu hârtie de copt. Eu am folosit o formă de guguluf din silicon, care se folosește neunsă.

Se coace în cuptorul încălzit în prealabil cam 30-40 min la foc mediu spre mic (170-180 grade). Se verifică cu scobitoarea.

Se scoate din formă și se lasă la răcit pe un grătar.

În rețeta originală aluatul este mult mai moale, chiar curge, probabil trebuia să pun mai mult lapte. Oricum este foarte bun și se face ușor. O să încerc și varianta „turnată”.

Până atunci, poftă bună!

3 comentarii la „Cozonac cu picături de ciocolată”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *