Cozonac fără frământare

Ingrediente aluat: 550 g făină, 3 ouă, 1 plic drojdie uscată de la Dr Oetker, 125 g zahăr, 200 ml lapte, 60 g unt, 1 linguriță sare, coajă de lămâie

Ingrediente umplutura: 200 g nucă măcinată, 3 linguri cacao, 100 g zahăr, un albuș de ou, esență de rom, 2 linguri de lapte (sau mai mult) pentru o consistență potrivită

Mod de preparare: În făina din castron se face o gropiță în care se pune drojdia, 1 lingură de zahar, 25 ml lapte călduț și se lasă până se umflă. Când apar bășicuțe la suprafața drojdiei se adaugă ouăle (2 întregi și un gălbenuș), restul de zahăr, sarea, untul topit și răcit, coaja de lămâie, laptele. Se amestecă cu lingura până se înglobează toate ingredientele și se obtine un aluat elastic. Se acoperă castronul cu folie alimentară și prosop și se lasă la crescut pana-și dublează volumul. Se scoate aluatul pe planșeta ușor înfăinată și se împarte în patru. Fiecare parte se întinde cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară de cca 0,5 cm grosime și lungă căt tava în care se coace cozonacul. Se repartizează nuca pe fiecare bucată de aluat, apoi se rulează pe latura mare. Se fac astfel 4 rulouri care se vor împleti 2 câte 2, obținând astfel 2 cozonăcei. Se pun în tava ( 30/11) tapetată cu hârtie de copt, se lasă la crescut la loc călduț pentru vreo 20 de minute. Se ung dolofanii cu gălbenuș de ou bătut cu puțin lapte și se coc la foc mediu în cuptorul preâncălzit până se rumenesc frumos deasupra (cca 30-40 min în funcție de cuptor). Se lasă la răcit în tavă după care se scot pe un grătar. Cozonacii se taie după ce s-au răcit complet, daca aveți răbdare. Modul de preparare pe etape se găsește aici. Din cantitățile de mai sus iasă 2 cozonaci, pentru un cozonac se înjumătățesc cantitățile. Spor la treabă. 

3 comentarii la „Cozonac fără frământare”

  1. Am facut astazi cozonacul fara framantare!Iese divin!Multumesc pentru inca o reteta de nota 10(prima a fost reteta de paine )

    1. @rodica-mihaela – cu mare drag și te aștept să încerci și alte rețete la fel de simple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *