Ingrediente: 1 kg fasole uscata, 1 kg ardei capia (gogosari), 1/2 litru bulion, 1/2 kg ceapa, 1/2 l ulei, 1-2 foi de dafin, piper boabe, sare mare
Mod de preparare: Se pune seara fasolea la inmuiat iar a doua zi se fierbe (eu am folosit oala sub presiune), dupa care se scurge, se lasa sa se raceasca si se da prin masina de tocat.
Se coc ardeii, se curata de coaja, de cotor si semine si se dau prin masina.
Ceapa se curata, se da prin tocator
si se caleste in ulei. Se adaugă 1 linguriță de sare.
Peste ceapa calita se adauga ardeiul
si se lasa la foc mic, timp de 15 minute amestecând mereu să nu se prindă de vas.
Se adauga fasolea, se condimentele cu sare,
se amesteca incet cu lingura de lemn,
se toarna bulionul se pune foaia de dafin și boabe de piper si se lasa pe foc pana cand uleiul se ridica deasupra. Cam 1ora la foc mic. Se fierbe pe foc mic cu capacul sprijinit pe lingură de lemn.
Se gusta si la nevoie se mai adauga sare. Se da deoparte cratita si se toarna fierbinte in borcane uscate cu ajutorul unui mic polonic.
Se invelesc borcanele in patura si se lasa sa se raceasca acolo pana a doua zi.
Inca o data ma felicit pentru masina de tocat pe care mi-am achizitionat-o 🙂
PS. Uneori am fiert borcanele alte ori nu….dar le-am ținut în pături Acum fiind mai cald afară le-am pus la fiert și le-am ținut până s-a răcorit apă după care borcanele fiind încă calde le-am pun în pături.
September 8th, 2014 at 15:26
am facut si eu reteta a iesit minunat …..Va multumesc ….
September 8th, 2014 at 15:31
@Verro Alina-cu mare drag, mă bucur să-ți fiu de folos.
September 17th, 2014 at 11:16
cum se pastreaza peste iarna fara conservant?
February 4th, 2015 at 08:24
Am facut reteta ,f buna ,am sa o refac la toamna.
August 13th, 2015 at 21:46
cate borcane iasa din aceasta reteta si de ce nu se pune aspirina? sa tina mai bine pe iarna.?
August 14th, 2015 at 15:09
@felicia-sunt 10 borcane de 400 g (se văd în fotografie). Eu nu pun aspirină, le-am lăsat în pături până a doua zi.
August 28th, 2015 at 13:59
Si eu fac aceasta zacusca de 30 de ani…e minunata!
September 24th, 2015 at 12:21
Se cantareste fasolea uscata sau dupa ce se fierbe?
September 24th, 2015 at 12:24
@Isabela-se cântărește fasolea uscată.
October 13th, 2016 at 23:48
Super reteta!Multumesc!
October 14th, 2016 at 16:17
@Oana-cu mare plăcere!
September 12th, 2017 at 18:42
Nu se pun borcanele la fiert cu continutul? Mie mi s-a stricat zacusca, gata, gata sa explodeze borcanul 😊