ghiocel07 on 5 September 2012 - 28,197 views

Am 1 kg de gogonele, ce sa fac cu ele? Nu, nu fac versuri. Muratura o sa fac, deci mai cumpar si alte legume (castraveti, ardei, varza) si pe urma mai vedem. Sper sa nu ajung sa am o usa si sa trebuiasca sa-mi construiesc si casa 🙂 Daca ma intrebati de ce se numeste “Ciolomada”, chiar nu stiu. Este o denumire folosita de bunica, probabil de pe vremea austro-ungariei, ca prea suna “romaneste”….

Ingrediente: 1 kg gogonele, 1 kg ardei kapia rosu, 1 kg varza, 1 kg castraveti. Pentru fiecare kg de legume: 100 g otet, 100 g zahar, 1 lingura sare mare, piper boabe, foaie de dafin, 5-6 radacini de hrean, conservant.

Mod de preparare: se spala si curata legumele dupa care se feliaza pe razatoare (mai putin hreanul care se taie bucati).

Se pun toate intr-un castron mare, se adauga condimentele, se amesteca si se lasa pana a doua zi.

Se amesteca din cand in cand.

A doua zi se pun in borcane uscate, se adauga zeama lasata, se sigileaza si se pun la camara.

 

Din cantitatile de mai sus au rezultata 8 borcane de 400 g si unul de 800 g. Muratura se poate folosi si imediat sub forma de salata la o fripturica sau un gratar de pui sau porc 🙂

Reteta este de la o buna prietena din zona Aradului

15 comentarii la “Muratura “Ciolomada””

  1. Ce bune or fi.. La iarna stiu la usa cui sa bat ptr un borcanel.. 🙂
    Va pup

  2. Buuuuuna! Cred ca fac si eu! Deci, fara foc?

  3. @mariana-fara foc

  4. Ce bine arata,cred ca o sa fac si eu.
    Multumim de reteta.

  5. @mara-cred ca n-o apuca iarna….

  6. Multumim pentru muraturi, au fost foarte bune caci deja am inceput borcanul ca arata asa bine!

  7. @simona-sa va fie de bine.

  8. “Pentru fiecare kg de legume… 5-6 radacini de hrean” mi se pare prea mult. La cantitatile date ar trebui puse cca. 20-24 radacini de hrean. Sau poate ma insel?
    Ce conservant folosesti? Oare ar fi buna aspirina?

  9. @Mihai-rădăcina de hrean este după preferința și mai ales după cum cum arată, cât sunt de mari. Da este bună aspirina.
    conservanți

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rosii la borcan - Retetele mamei
  2. Pulpa de porc cu garnitura de orez - Retetele mamei
  3. Mazare cu piept de pui - Retetele mamei
  4. Orez cu legume si carne de pui - Retetele mamei
  5. Muratura "Ciolomada" productie 2013 - Retetele mamei
  6. Conserve pentru iarnă

Comenteaza...

Poti folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca vrei si tu poza la comentarii, vezi aici ce trebuie sa faci.