ghiocel07 on 1 August 2012 - 4,580 views

In ultimul timp painea cumparata se strica de la o zi la alta, asa ca mai bine fac eu si o mancam cu placere. De data asta am facut o paine rotunda.

Repet reteta pentru cei doritori de o paine foarte buna si rapida.

Se pun 400 g faina intr-un castron, se amesteca cu 1 plic drojdie uscata si 2 lingurite zahar si 1 lingurita sare. Se face o adancitura in mijloc si se toarna 4 linguri lapte, 250 ml apa. Se amesteca cu o lingura de lemn sau de supa pana aluatul prinde consistenta si se desprinde pe pe castron. Nu se framanta. Se unge cu ulei un vas, se aseaza aluantul, se acopera castronul cu folie alimentara peste care se aseaza un prosop. Se lasa la cald pana creste aluatul dupa care se scoate pe planseta infainata si se framanta cu mana foarte putin ca sa eliminam aerul. Se da forma aluatului si se pune in tava acoperita cu hartie de copt. Eu am folosit o forma rotunda ceramica. Se lasa pe marginea aragazului la crescut. Se coace in cuptorul preancalzit la temperatura medie cca 40 min. Dupa 30 min se deschide cuptorul, se urmareste sa fie coapta coaja si se incearca cu o andrea sau frigaruie. Daca iasa curata, painea este gata.

Uite, nu-i! Adica a fost si s-a terminat. Nu stiu ce se foloseste la painea din comert ca se strica in camara iar asta facuta in acasa nu….. 🙂

valkyrie pharmaceuticals

13 comentarii la “Paine rotunda de casa”

  1. O minunatie de paine! In ultimul timp n-am mai facut paine in casa.. este mult prea cald si nici timp prea mult nu mai am.. Am gasit o brutarie care face o bunatate de paine neagra si… ne-am abonat la ea pana s-o mai racori.
    Va pup

  2. Simona, nici eu nu am facut, dar cea de la magazin daca nu se mananca a doua zi se acreste sau mucegaieste. Cum asta nu necesita munca multa si astazi a fost mai racoare, m-am incumetat s-a execut.

  3. am facut aluatul, acum astept sa creasca.cat astept? Am tot mutat castronul ba in pat sub plapuma, acum l-am dus in bucatarie pe scaun intr-o patura, ca parca e mai cald acolo ca gatesc. Da de juma de ora nu a crescut deloc.Mai creste?

  4. @sorana-in mod normal creste in 1/2 ora. Totul depinde de faina si drojdie.

  5. mi-a iesit…super!Am fost foarte incantata..si copiii!Mai ales mancata calda, goala…hihi.Super.Multumesc. De fapt multumesc Cristi ca ai postat pe facebook reteta!

  6. Ce bine arata painea ta,parca ii si adulmec mirosul.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Paine floare - Retetele mamei
  2. Paine la cuptor
  3. Langosi cu si fara branza - Retetele mamei
  4. Pasta de peste - Retetele mamei
  5. Paine toast - Retetele mamei
  6. Paine de casa, neframantata - Retetele mamei
  7. Pâine, pâine, pâine….

Comenteaza...

Poti folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca vrei si tu poza la comentarii, vezi aici ce trebuie sa faci.