Gogosi berlineze

De cand am vazut in toamna la Hunedoara cum se fac gogosile pe banda, ma tot pregatesc sa fac si eu la ceaun…. Astazi am gasit la Miha o reteta care mi-a starnit interesul si iata ce gogosi infuriate au rezultat.

Ingrediente: 270 ml lapte, 50 g zahar, 2 galbenusuri, 25 g drojdie proaspata, 50 g unt, 1/2 lingurita sare, 500 g faina, esenta de vanilie, ulei pentru prajit

Mod de preparare: Intr-un castron se pune drojdia si se amesteca cu zaharul si laptele caldut,

 

apoi se adauga galbenusurile, untul topit si esenta de vanilie. Se amesteca bine cu un tel.

 

La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu sarea.

 

Aluatul se framanta pana se uniformizeaza si devine neted si elastic. Se acopera castronul cu un prosop  si se lasa la dospit la loc caldut pentru o ora (eu l-am lasat cca 2 ore, am avut altceva de facut).

Intre timp se taie 30 patratele din hartie de copt (10×10 cm) – mie mi-au iesit 32 de gogosi potrivit de mari. Rolul hartiutelor este ca aluatul de gogosi sa nu se lipeasca de masa de lucru. Aluatul crescut se rastoarna pe masa infainata si se framanta putin sa se scoata aerul.

 

Se imparte apoi in 30-35 de bucatele. Fiecare bucatica de aluat de rotunjeste intre palme, se da forma de bila care se pune pe o bucatica de hartie de copt pregatita anterior.

Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut in jur de-o ora  (din pacate eu am lasat „ghiulelele” mai putin, sotul meu avea pofta si a trebuit sa incep sa le prajesc). Oricum au crescut frumos.

Se pune ulei intr-o tigaie mare si inalta care se lasa sa se incinga foarte bine. Se ia cate o bila de aluat si se rastoarna cu mare grija  in baia de ulei.

 

Se prajesc bine pe ambele parti, la foc mediu.

Se scot pe un prosop de hartie ca sa se scurga excesul de ulei, apoi se pudreaza cu zahar.

 Se pot servi cu dulceata, toping, inghetata sau simple langa o cana de lapte.

Nu sunt goale in interior dar sunt foarte pufoase. Nu stiu de ce se numesc „berlineze”….


6 comentarii la „Gogosi berlineze”

  1. Din 32, pana azi de dimineata (duminica) au mai ramas doar 14.
    Se pare ca se pot manca … Nu cred ca apuca ziua de luni !!!
    Regret dragi colegi, portia a fost prea mica …

  2. mmm, ce bine arata. cred ca ma duc la brutarie sa imi iau una :D

    berlinezele sunt cele umplute cu gem de prune. numele nu are legatura cu berlin, de altfel acolo se numesc altfel. in fiecare regiune a germaniei/austriei gogosile astea au denumire diferita. si se mananca mai ales in perioada carnavalului (adica din noiembrie pana in februarie). dupa, se gasesc mai rar.

    1. @andreea-multumesc pentru lamuriri. Chiar am vazut in plimbarile prin Viena cand am nimerit un targ ca se serveau gogosi. Mirosea de departea vanilie….Mi-ai facut dor de duca….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *