ghiocel07 on 21 January 2012 - 24,633 views

Cand gasesc Mascarpone cumpar imediat cu gandul sa fac o prajitura. Din pacate nu intotdeauna am timp si dispozitia necesara, asa ca sta saraca in frigider poate-poate o bag in seama. Astazi m-am impierdicat de o cutie de Mascarpone si m-am incumetat s-o transform intr-o crema fina si gustoasa. Asa a rezultat o delicioasa Prajitura cu mascarpone.

Ingrediente pentru blat: 6 oua, 200 g zahar, 50 g cacao neagra, 150 ml apa, 120 ml ulei, 280 g faina, 1 lingurita praf de copt, esenta de rom

Ingrediente pentru crema: 200 g mascarpone, 250 ml frisca lichida, 2 linguri zahar, 1 plic zahar vanilat

 

Mod de preparare blat: Intr-un vas se pune cacao si se toarna deasupra apa clocotita, amestecand energic pana dispar cocoloasele si se obtine o compozitie lichida. Se lasa la racit.

Se sparg ouale in bolul de la mixer, se bat cu zaharul pana se formeaza o crema albicioasa. Se adauga uleiul in fir subtire (ca la maioneza) amestecandu-se in continuare, urmat de esenta de rom si cacaoa diluata.

 .

In faza aceasta se ia bolul de pe mixer, se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt in ploaie, se amesteca cu telul para sau cu o lingura de lemn.

 .

Se toarna compozitia in tava (36/25 cm) tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se coace la foc mediu cca 40 min, dupa care se face testul cu scobitoarea, se scoate blatul pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

.

Mod de preparare crema: Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste si devine pufoasa. Crema mascarponele se mixeaza cu zaharul vanilat, apoi se incorporeaza frisca amestecand usor.

Blatul de pandispan racit se taie in 2 pe lungine obtinand astfel 2 blaturi subtiri. Apoi fiecare blat se taie in 2 pe  mijloc obtinand 4 blaturi inguste si subtiri. Eu am folosit numai 3 blaturi, la atat a ajuns crema.

Asamblare: Se imparte crema in 3 si se repartizeaza intre cele 3 blaturi. Se acopera prajitura tot cu crema si se orneaza dupa preferinta, eu am avut cave jumatati de bilute de ciocolata.

Se da la frigider pentru minim 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Reteta este inspirata din “Dulciuri fel de fel”. Multumesc Miha, este excelenta prajitura.

12 comentarii la “Prajitura cu mascarpone”

  1. Vai ce bine arata!!!!

  2. @Dana Cristea-multumesc. Sotul meu spune ca-i si buna!

  3. Tu stii foarte bine cat de mult apreciez retetele tale, dar de data asta ne-ai dat total peste cap ca suntem la dieta dupa sarbatori ;))

  4. Ha, ha, ha….Am uitat sa-ti spun ca am gasit presa de lamaie pentru Cristi….asa ca sa treaca pofta de dulce…. 🙂

  5. Ce frumos arata! Si eu fac la fel cu diverse produse… le cumpar … sa fie acolo 🙂 Am norocul ca daca nu apuc eu sa fac ceva cu ele, spre finalul periodei de valabilitate i le plasez mamei si… saraca mama isi face timp sa faca ceva cu ele 🙂 Pupici

  6. Deci nu sunt singura, ce ma bucur…..o zi buna iti doresc.

  7. Arata foarte bine! O sa incerc si eu reteta ta!

  8. Vai ce bine arata ! Am sa-i spun mamei de reteta asta ! Si am sa-i arat blogul, foarte frumos ! Felicitari !

  9. Foarte bine arata. Si apetisant!

    Pup draga mea! Ma bucur ca ti-a placut! :*

  10. Multumesc Ghiocela pentru aceasta delicioasa reteta. Stiu ca postul e vechi dar nici nu prea conteaza. Aseara am facut si eu prajitura si deja a disparut jumatate :)). Eu am folosit smantana de separator in loc de cea din cutie dar a iesit perfect. Intr-adevar, a iesit cam putina crema dar am avut un pudding de ciocolata pe care l-am preparat imediat ca doar nu era sa las deoparte bunatate de foaie de blat.

  11. @adri-ma bucur daca am devenit sursa de inspiratie. Retetele sunt simple si zic eu bune. Se fac repede si se termina la fel de repede 🙂

  12. arata ff bine! azi o fac si eu…

Comenteaza...

Poti folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca vrei si tu poza la comentarii, vezi aici ce trebuie sa faci.