Prajitura cu gutui

 

Cum am primit 2 gutui si nu stiam ce sa fac cu ele, am cautat prin blogurile de bucatareala si Teo mi-a sarit in ajutor cu o reteta care pare a fi gustoasa si usor de facut.

Ingrediente: 2 gutui mari, 100 g zahar, 50 g unt, 25 ml apa, un praf de scortisoara

Pentru blat: 4 oua, un praf de sare, 4 linguri de zahar, 4 linguri de ulei, un zahar vanilat, 4 linguri de faina, un praf de copt

Pentru ornat: o ciocolata amaruie, o lingura ulei si nuca de cocos

Mod de preparare: se spala gutuile, se curata de seminte, apoi se taie cubulete. Intr-o cratita, in care se va coace prajitura, se pun la caramelzat 100 g zahar pana capata culoarea aurie. Cand s-a caramelizat se adauga 50 g unt, se amesteca sa se topeasca si apoi se pun 25 ml apa si se amesteca bine sa se incorporeze totul. In acest amestec se pun gutuile tocate si se amesteca sa se distribuie pe toata suprafata bucatilor de fruct. Se inchide focul si lasati sa se raceasca.

Se separa ouale, se bat albusurile spuma cu putina sare si zaharul adaugat lingura cu lingura si zaharul vanilat. Se adauga apoi galbenusurile si uleiul mixand usor si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt care se incorporeaza usor in compozitie.

Se toarna blatul in vasul cu fructele caramelizate dupa ce peretii cratitei au imbracati tot in caramel. Se da la cuptor pt cca 30 min.

Cand este gata (incercam cu scobitoarea) se despride (daca este cazul) cu un cutit marginile blatului se pune un platou deasupra si se rastoarna prajitura.

Dupa ce s-a racorit se toarna ciocolata topita (pe baia de abur si amestecata cu putin unt), se orneaza cu nuca macinata si totul este gata. Se taie rece, daca aveti rabdare 🙂 Este foarte buna si aromata.

Multumesc Teo.

16 thoughts on “Prajitura cu gutui”

  1. dupa masa imbelsugata de craciun, acest tort este exact ce trebuia. Eu nu am avut gutui proaspete dar le-am folosit pe cele din compot, dupa ce le-am pus un pic la scurs. dar nu prea am inteles de ce trebuia pusa apa peste zaharul caramelizat!!!, nu era suficient doar untul. Am avut un pic probleme la coacere si cred ca e din cauza apei. Dar la final a fost delicios. La multi ani in 2011!

    1. Eu am facut si cu mere si a fost la fel de bun. Asa am gasit si eu reteta si mi-a iesit destul de bine. Probabil pentru ca zaharul sa acopere si patrunda bine fructele. Uite o sa incerc si fara apa. La multi ani si spor in toate.

  2. Astazi in piata nu m-am putut abtine sa cumpar niste gutui, miroseau asa de frumos :). Si am ajuns acasa, ce sa fac cu ele? :). Caut pe Google si tot peste retetele tale dau. O sa o incerc si eu azi, maine.

  3. Da, foarte! Si Silviei i-a placut tare. O sa mai fac sigur, acum cat mai gasesc gutui. Mi se pare deosebit gustul.

  4. Am facut iarasi, dar am modificat putin reteta, aducand-o spre tarte tatin, adica putin mai mult zahar si unt si fara apa.
    Apropo, ai incercat vreodata tarte tatin? este excelenta.

  5. Cred ca exista mai multe variante, aici se poarta cea cu merele caramelizate puternic. Si cu inghetata langa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *