Mirodenii Orientale

Pentru ca Strumful Furnicutei m-a ales sa primesc un Cadou de Craciun, acesta a plecat spre mine la inceputul lui decembrie. Nu a facut mult pana la mine, numai o luna si jumatate :) Oricum nu mi-am imaginat ca inca la noi pachetele se ridica din resedinta de judet, din VAMA! Un alt cadou pe care l-am primit de’afara a venit cu mandat postal direct la mine acasa. Dar asta e! Multumesc Furnicuto pentru frumosul si utilul cadou. O sa-l fotografiez saptamana viitoare cand ajunge efectiv la mine in bucatarie. Pana atunci ma delectez cu studierea a doi saculeti cu mirodenii. Ia sa vedem despre ce este vorba.

In saculetul cu ornament rosu este ZAATAR, iar in cel cu ornament bleu este HEL.

1. Zaatar – este un condiment uscat din Orientul Mijlociu care contine cimbru, oregano, maghiran, sare, seminte de susan si otetar mirositor. Toate aceste ingrediente se mixeaza pana se obtin pudra. Se pastreaza in borcan si se foloseste pentru a condimenta carnea de pui sau in combinatie cu alte ingrediente pentru a marina carnea de vita sau porc.

2. Hel – este samanta unui arbust din famila ghimbirului si este folosita la condimentarea preparatele din legume, deserturi si bauturi.

Informatiile sunt culese de pe internet. Furnicuto daca ai si alte informatii le astept cu mare drag si-ti multumesc inca o data pentru acest cadou superb. Va urma….

11 comentarii la „Mirodenii Orientale”

  1. Foarte frumoase cadouri ai primit! Si foarte gustoase.
    Hel-ul se mai numeste si cardamon. Arabii il folosesc foarte mult in cafea. Eu il pun la mancare.

    Zaatarul mie imi place foarte mult. Cel mai simplu mod e sa iei o lipie arabeasca, s-o ungi cu ulei de masline si sa presari zaatar. E super.

    Sa le folosesti sanatoasa

    1. Multumesc Brindusa, nu am folosit niciodata condimente orientale, abia astept sa le incerc iar ideea cu lipia cred ca maine o pun in practica.

  2. zaatarul pe care il folosesc eu si l-am si trimis e putin mai oriental decat spune netul, are in el si zeama de lamaie, daca il veti gusta o sa vedeti ca e usor acrisor.
    merge cu branze gen cas, nesarate sau nu foarte sarate, stropite cu ulei de masline si presarat zaatar, merge cu smantana, cu iaurt (sau puneti iaurtul la scurs peste nopate si crema rezultata se cheama labane aici, se serveste numai cu ulei de masline si zaatar. se presara zaatar peste pasta de naut, stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie si zaatar din belsug si seminte de pin, peste pasta de thina pregatita. eu pregatesc cartofi dulci cu zaatar la cuptor, reteta o gasiti pe blogul meu – la aperitive. se presara peste salate, peste paine, turte/pite, peste produse de pariserie, peste pateuri cu branza si masline-poate fi pus si in umplutura de branza.
    hel-ul puteti incerca maine desfaceti 2 pastai scoateti boabele – boabele se folosesc dar pentru a pastra mai mult timp aroma se lasa in pastaie. le faceti praf in mojar si praful obtinut il puneti impreuna cu cafeaua la fiert.
    se foloseste la paine, prajituri, aluaturi sosuri pentru carne, char si la condimentat carnea. pe blog cred ca am o reteta de prajitura cu hel, pentru alka puteti macina pastaia intreaga si praful obtinut il folositi.

  3. sa le folosesti sanatoasa, ghiocel! eu deja salivez la gandul unei lipii unse cu ulei de masline si amestecul acesta aromatic!:)

  4. Amesteca zaatarul cu susan cand il pui in lipie. Eu una mai pregatesc si oua ochiuri pe care presar zaatar. Foarte bun.
    Deasemenea am retete cu prajituri in care pun hel dar in primul rand sunt innebunita dupa cafea cu hel. sa le folosesti cu placere, frumos cadou!

  5. Din categoria condimentelor mai putin cunoscute in Romania cred ca este si nuca de muscade (cred ca asa se traduce). Se pune in mancarurile pe baza de smantana, chiar da un gust deosebit.

  6. Cred ca pentru ca in Romania nu se gateste mult pe baza de smantana, gen gratin.

    Daca vrei iti pot trimite eu si muscade si anason. Amandoua le gasesti in magazinele libaneze, daca exista in Bucuresti.

    1. Draga Alina eu as fi in stare sa mananc smantana si cu supa de pui :) Nu te deranja cu trimisul o sa-l rog pe Cristi sa-mi cumpere dupe ce termina cu stresul „santierului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *